Baletki z makiem i marmoladą różaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuka
  • cukier

    120 gram
  • mąka tortowa

    200 gram
  • mak

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • marmolada z róży

    1 sztuka
  • aromat migdałowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy na sztywno wraz szczyptą soli, a następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż do momentu uzyskania jednolitej, jasnej masy. Następnie dodajemy żółtka wraz z aromatem i ubijamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Wykładamy po łyżeczce ciasta i posypujemy z wierzchu makiem. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 10-12 minut. Po wystygnięciu łączymy ze sobą końcówki marmoladą. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 07.05.2017 10:53
słodkie ciasteczka
Krystyna32 06.05.2017 06:56
pyszności :)
Franciszek 05.05.2017 23:47
dobre do kawy
w mojej kuchni 05.05.2017 23:46
smakowite te baletki
halina17 05.05.2017 22:22
Smaczne ciasteczka.
IKrakowianka 05.05.2017 22:00
pyszne ciasteczka
norweska20 05.05.2017 17:51
apetyczne te ciasteczka
Wiktoria29 05.05.2017 14:47
lubię te ciasteczka
adelajda 05.05.2017 14:41
dobre ciasteczka
mirosława4 05.05.2017 13:16
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat