" Atrakcyjna szarlotka ze śmietanową czapą "

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • proszek do pieczenia do biszko

    1 łyżeczka
  • cukier na masę

    3 łyżeczki
  • śmietana 30%

    500 ml
  • śnieżka

    2 op
  • margaryna na polewę

    125 g
  • cukier na polewe

    3 łyżeczki
  • kakao na polewe

    3 łyżeczki
  • galaretka cytrynowa

    2 op
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    5 szt
  • jajko

    1 na polewę
  • jabłka

    2 (na masę)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przyrządzenia:

Biszkopt:

Rozdzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Dodajemy cukier i nadal ubijamy.

Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.

Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Wylewamy do formy, posypanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą.

Pieczemy 30 minut w 180C.






Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.

Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.

Gorące wykładamy na biszkopt.

Studzimy.






Bita śmietana:

Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową.






Polewa:

Margarynę rozpuszamy z cukrem i kakaem.

Lekko studzimy.

Gdy się zetnie mieszamy mikserem.

Białko ubijamy, dodajemy żółtko i letnią polewę.

Delikatnie rozsmarowujemy na bitej śmietanie.

Odstawiamy do przegryzienia smaków.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
radosna29 19.01.2013 19:46
pychotka
Andysz 19.01.2013 00:22
ekstra!!!
agnieszkalider 16.01.2013 15:01
Rewelacyjne ciasto!
marta19 11.01.2013 19:43
masa jabłkowa ;) pyszna
Stenka 07.01.2013 18:06
ależ apetyczna
Malinka 03.01.2013 12:36
To, że atrakcyjna, to szczera prawda:)
dwa pokoje z kuchnią 02.01.2013 09:33
smaczne ciacho!
Joanna46 01.01.2013 11:46
No bardzo atrakcyjna. :)
SylwiaMagdaSabin 01.01.2013 10:34
wspaniale się prezentuje brawo
cukiereczek 01.01.2013 10:05
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat