Przepis i sposób przygotowania na: " Atrakcyjna szarlotka ze śmietanową czapą "
Biszkopt:
Rozdzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Dodajemy cukier i nadal ubijamy.
Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.
Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Wylewamy do formy, posypanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą.
Pieczemy 30 minut w 180C.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.
Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.
Gorące wykładamy na biszkopt.
Studzimy.
Bita śmietana:
Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową.
Polewa:
Margarynę rozpuszamy z cukrem i kakaem.
Lekko studzimy.
Gdy się zetnie mieszamy mikserem.
Białko ubijamy, dodajemy żółtko i letnią polewę.
Delikatnie rozsmarowujemy na bitej śmietanie.
Odstawiamy do przegryzienia smaków.
Smacznego!