Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Przetarte grzyby do słoika”

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kg
sól 3 dag
pieprz 1/2 łyżeczki
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: „Przetarte grzyby do słoika”

Wykonanie:
Oczyszczone grzyby zalać pól szklanką gorącej wody, dodać sól i pieprz i gotować aż będą prawie miękkie. Następnie ostudzone grzyby drobno posiekać z wodą w której się gotowały i doprawić w razie potrzeby. Nakładać do wyparzonych słoików , pasteryzować na wolnym ogniu jedną godzinę .Następnie po dwóch dniach zagotować powtórnie przez pół godziny. W zimie po dodaniu śmietany uzyskujemy doskonały sos do makaronów i ziemniaków są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana1 04.10.2013 12:38
bardzo fajne
bogusia19 04.10.2013 11:39
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak