Jak poprzez dietę poprawić pamięć i koncentrację?

14.08.2018 12:22
Jak poprzez dietę poprawić pamięć i koncentrację?

Mózg zużywa aż 20% składników odżywczych, jakie pobieramy z pożywienia, tak więc odpowiednia dieta może mieć niebagatelny wpływ na pracę tego narządu. Pamięć i koncentrację można stymulować za pomocą spożywania zwiększonej ilości konkretnych produktów. W jakich pokarmach szukać dla nich wsparcia radzi Konrad Gaca, ekspert ds.leczenia otyłości i specjalista żywieniowy.

- Koncentracja i możliwości zapamiętywania to podstawy efektywnej pracy. Kondycja mózgu, tak jak reszty ciała, w dużej mierze zależy od diety, jaką prowadzimy na co dzień. Jeśli więc naszym problemem jest słaba pamięć i nieumiejętność skupienia się na wykonywanym zadaniu, powinniśmy w pierwszej kolejności wzbogacić swoje codzienne menu o produkty wzmacniające mózg - radzi Konrad Gaca, specjalista żywieniowy. 

ODPOWIEDNIA DAWKA ENERGII

Zmęczony organizm nigdy nie będzie pracował wydajnie, warto więc od samego rana dbać o dobre zaopatrzenie organizmu w energię. Jej najlepszym źródłem będą węglowodany złożone, które pozyskać można np. z pełnoziarnistego pieczywa, musli, kiełków czy brązowego ryżu. Odpowiednio obfite śniadanie pozwoli nam działać na najwyższych obrotach już od samego rana!

DOSTATEK WITAMIN I MINERAŁÓW

Witaminy i minerały wpływają na szybkość pracy mózgu. Szczególnie ważne są tutaj potas i magnez. Ten pierwszy pierwiastek odpowiada za ogólne nawodnienie organizmu, a więc i mózgu oraz pomaga w jego dotlenieniu. Znajdziemy go głównie w bananach, ziemniakach, orzechach oraz roślinach strączkowych. Magnez z kolei wspiera przewodzenie impulsów i chroni mózg przed wpływem groźnych dla zdrowia metali ciężkich. Warto także wzbogacić swoją dietę w źródła lecytyny, ponieważ czynnie wpływa ona na cały układ nerwowy i wspomaga go. Żółtko jaj, rzepak i orzechy włoskie to produkty, w których ją znajdziemy.

ŻELAZO A TLEN

Żelazo, wśród swoich wielu właściwości, odpowiada także za transport tlenu. Dieta bogata w ten pierwiastek pomaga więc dotlenić mózg, przez co ów narząd pracuje lepiej. Żelazo znajdziemy m.in. w czerwonym mięsie, podrobach, zwłaszcza wątróbce i zielonych warzywach.

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 I OMEGA-6

Ich obecność w pożywieniu stymuluje rozwój mózgu i możliwości zapamiętywania. Warto więc wzbogacić swoje menu o tłuste ryby morskie, np. łososia czy makrelę oraz o szpinak, oliwki i oleje, w szczególności olej słonecznikowy i kukurydziany.

Z CZEGO ZREZYGNOWAĆ?

Jest też pewna pula produktów, z których należy zrezygnować lub ograniczyć ich spożywanie. Chodzi tu przede wszystkim o alkohol i kawę, ponieważ ich nadużywanie przyczynia się do gorszego wchłaniania, ważnego dla mózgu, potasu. Zły wpływ ma również nadużywanie leków wpływających na układ nerwowy, przede wszystkim nasennych i uspokajających. W okresie wzmożonej pracy umysłowej u osób starszych oraz u dzieci naprawdę ważne jest wspieranie pamięci i koncentracji. - Najprostszym sposobem jest pozyskiwanie cennych dla mózgu składników z pokarmu. W dużej mierze sprawność układu nerwowego, a więc i mózgu, uzależniona jest od diety. Dbajmy więc o dobre odżywianie, mając na uwadze wspomaganie pamięci i koncentracji – podsumowuje Konrad Gaca.

 

Artykuł autorstwa GACA SYSTEM - Mądre Odchudzanie 

Udostepnij:

prymat