Co jeść, by lepiej radzić sobie ze stresem?

4 tygodnie temu
Co jeść, by lepiej radzić sobie ze stresem?

Czy tego chcemy, czy nie, każdego dnia towarzyszy nam stres. Jego przyczyny mogą być różne, ale warto pamiętać o tym, że stres przeżywany długotrwale i w dużym natężeniu może prowadzić m.in. do chorób serca, wpływa także na nasze zdrowie psychiczne. Czy wiesz, że dzięki diecie możesz znacząco złagodzić jego skutki? Zanim sięgniesz po tabletkę uspokajającą, poznaj więc kilka prostych sposobów na walkę ze stresem, która zaczyna się nie w aptece, ale w… kuchni!

 

- To, co znajduje się w naszej codziennej diecie, ma ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również na samopoczucie. Komponując odpowiednio swój jadłospis, jesteśmy w stanie skutecznie walczyć ze stresem, ale także wpływać na nasz nastrój i wzmacniać odporność. Terapię antystresową zawsze zaczynamy w kuchni – od delektowania się smacznym, zdrowym posiłkiem - wyjaśnia Konrad Gaca, specjalista żywieniowy i ekspert ds. leczenia otyłości.

CZEGO NIE JEŚĆ?

Podczas stresu często jemy szybko i dużo albo wcale. Niektórzy z nas pod wpływem stresu tracą apetyt i całkowicie rezygnują z posiłków, inni natomiast wręcz przeciwnie – pospiesznie zajadają problemy wszystkim, co mają pod ręką, zwłaszcza tym, co bogate w sól i cukier. Takie zachowania prowadzą do spowolnienia pracy metabolizmu i wzrostu objętości tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie, do problemów z nadwagą i otyłością. Dlatego podczas stresu w żadnym wypadku nie powinniśmy spożywać produktów zawierających dużą ilość cukru i soli, czyli: słodyczy, ciastek, chipsów, czy słodkich napojów.

Wiele osób podczas stresu sięga również po alkohol. Niestety, ten zamiast pomagać – pogarsza sprawę, bo w rzeczywistości wzmaga stres, czyli stymuluje nasze nadnercza do zwiększenia produkcji adrenaliny i kortyzolu.

CO I JAK JEŚĆ?

W chwilach, w których szczególnie jesteśmy narażeni na stres, powinniśmy skoncentrować się na skomponowaniu naszego jadłospisu w taki sposób, by ograniczyć działanie hormonu stresu i podnieść poziom hormonu szczęścia – serotoniny. Co więc jeść?

1. Przede wszystkim produkty zawierające witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminy z grupy B można znaleźć m.in. w: mleku, kaszach, drożdżach, niektórych warzywach (brokułach, kapuście), produktach zbożowych i roślinach strączkowych (w fasoli, soi, soczewicy, ciecierzycy, bobie), w rybach i mięsie.

2. W walce ze stresem bardzo ważna jest również witamina C, której bogatym źródłem są czarne jagody, żurawina, truskawki, papryka i oczywiście cytryna.

3. Magnez – znajdziesz go w kakao, orzechach, fasoli i płatkach owsianych.

4. Węglowodany – ale tylko te o niskim indeksie glikemicznym, czyli chleb żytni pełnoziarnisty, kasza kuskus, surowe warzywa, makaron pełnoziarnisty.

5. Białko – zwłaszcza chude mięso, jajka, ryby i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pestki dyni, orzechy).

6. Zioła i przyprawy to także nasi sojusznicy w walce ze stresem. Szczególnie polecam melisę, tymianek i majeranek. 

 

Artykuł autorstwa GACA SYSTEM - Mądre Odchudzanie 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Powiązane przepisy

prymat