Ziemniaki bez tajemnic

Jakie ziemniaki będą odpowiednie na przygotowanie sałatki, a jakie do obiadu? Czym je doprawić, aby podkreślić ich smak? Jak wykorzystać nadmiar ziemniaków z obiadu, aby nic się nie zniszczyło? Robert Sowa – doświadczony Szef Kuchni – dzieli się z nami kilkoma, cennymi informacjami.
1. Jakie ziemniaki wybrać do sałatek?
Jeśli macie w planach przygotowanie sałatki, w której jednym ze składników są ziemniaki to pamiętajcie, aby wybierać małe i koniecznie gotować je w mundurkach. Dzięki temu zachowują swoje właściwości i smak.
2. Jak przygotować purée ziemniaczane?
Aby przygotować purée ziemniaczane należy najpierw ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić je, dokładnie stłuc tłuczkiem z dodatkiem mleka i masła. Do smaku warto dodać sól i gałkę muszkatołową, która podkreśli ich naturalny smak.
3. Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu?
Został Wam nadmiar ziemniaków z obiadu? Bardzo dobrze, bo dzięki temu kolejnego dnia szybciej przygotujecie obiad. Takie ziemniaki należy schować do lodówki, a następnego dnia podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem Przyprawy do ziemniaków Prymat albo też zrobić z nich kopytka.