Wybieramy garnki! Na co zwrócić uwagę?

15.02.2019 12:48
Wybieramy garnki! Na co zwrócić uwagę?

Stalowe, ceramiczne, żeliwne, emaliowane – rodzajów garnków na rynku jest mnóstwo. Wybór dla wielu osób stanowi prawdziwy dylemat, a ta decyzja będzie wpływać nie tylko na komfort i jakość naszego gotowania, ale może mieć nawet znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto poświęcić chwilę czasu, by sprawdzić różne możliwości i zainwestować w odpowiednie naczynia. Specjalnie dla Was robimy przegląd garnków i podpowiadamy, które będą najtrafniejszym wyborem.

Najpopularniejsze materiały

Wybór garnków nie należy do łatwych. To naczynia, z których korzystamy codziennie przez wiele lat, dlatego ważne, by były solidne i funkcjonalne. Jedną z najistotniejszych różnic jest materiał, z którego są wykonane.

Dawniej największą popularnością cieszyły się garnki pokryte emalią. Ich zaletą jest przede wszystkim łatwość czyszczenia. Naczyń tego typu możemy używać na wszystkich rodzajach kuchni, także indukcyjnych. Niestety powłokę z emalii (czyli de facto szkła) łatwo uszkodzić, a po odpryśnięciu garnki nie nadają się już do kontaktu z żywnością – najczęściej są bowiem robione ze stali węglowej.

Drugi popularny rodzaj to garnki z aluminium. Są lekkie, szybko się nagrzewają, a dodatkowo kuszą niską ceną. Jednak również wymagają powłoki izolującej jedzenie od niezdrowego materiału. Jeśli ją uszkodzimy, a o to, jak wiadomo, wcale nie tak trudno, podczas gotowania cząstki aluminium będą przedostawać się do jedzenia.

Królowa stal nierdzewna

Dlatego nasz wybór padł na stal nierdzewną. Takie garnki są zdecydowanie najpopularniejsze – nie bez powodu. Przede wszystkim są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Stal nierdzewna długo utrzymuje ciepło, co czyni tę opcję oszczędniejszą i bardziej ekologiczną. Dodatkowym atutem jest łatwość pielęgnacji.

Zwróćcie jednak uwagę, żeby garnki były wykonane ze stali chromowo-niklowej AISI 301 lub 304 (oznaczanej symbolem 18/10). Często w tańszych modelach stosuje się stal chromowo-manganową (AISI 201 lub 202), która może reagować z potrawami kwaśnymi, dodając im stalowego posmaku.

Jeśli posiadacie kuchnię indukcyjną, wasze garnki stalowe powinny mieć w dnie kapslowym krążek aluminiowy – to on jest odpowiedzialny za działanie naczynia na indukcji.

Decydując się na garnki ze stali nierdzewnej, pamiętajcie, że dodanie soli do zimnej wody może spowodować pojawienie się na dnie drobnych plam. Ma to jednak znaczenie czysto estetyczne i na szczęście nie oznacza zniszczenia naszego naczynia. Co więcej, łatwo usuwa się je np. octem. Podobnie jest w przypadku tęczowych przebarwień spowodowanych przegrzaniem.

Dobry – to znaczy jaki?

Najczęściej przyciągają naszą uwagę rzeczy, które cieszą oko. Wybierając garnki, warto jednak oprzeć się pokusie i skupić na ocenie jakości. Na początek ważne jest, by zdecydować, jakie tworzywo nas interesuje.

W naszej ocenie stal nierdzewna jest praktycznie bezkonkurencyjna. Przy właściwościach i parametrach podobnych do różnych innych modeli, nie ma większości wad innych materiałów, jest odporna na zarysowania czy uszkodzenia.

Jednak, by być w pełni zadowolonym z wyboru, trzeba zwrócić uwagę także na inne elementy. Istotna jest grubość dna i jego rodzaj – dno kapslowe zapewni lepsze rozprowadzanie ciepła i wolniejszą jego utratę. Natomiast liczba zawartych w dnie krążków ma znaczenie drugorzędne (ważniejsza będzie dla nas grubość każdego z nich). Pamiętajmy także, że choć wagę garnka podświadomie wiążemy z jego solidnością, ma ona znaczenie jedynie praktyczne i niekoniecznie przekłada się na wytrzymałość naczynia oraz zadowolenie z niego. Nie warto się więc takim kryterium kierować.

Mamy nadzieję, że udało nam się rozwiać Wasze wątpliwości na temat tego, na co zwrócić uwagę, kupując sprzęt do kuchni. Gdybyście mieli jednak jakieś pytania, piszcie do nas! Odpowiemy na wszelkie nurtujące Was pytania.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat