Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Wiosenne przepisy w kolorze ZIELONYM – zainspiruj się!

Wiosenne przepisy w kolorze ZIELONYM – zainspiruj się!

W poszukiwaniach przepisów najczęściej kierujemy się składnikami, ulubionymi produktami lub typem dania. A co gdyby kierować się KOLOREM? Każda z nas już z niecierpliwością czeka na pełnoprawną wiosnę, a więc dziś proponuję kolor ZIELONY! Przepisy, które je się oczami, które wyglądają pięknie i przede wszystkim – od razu kojarzą się z wiosną.

6 propozycji dań NA ZIELONO 

Bardzo proste danie, ale jakże pyszne! To idealna przystawka, przekąska czy lekka kolacja. Szparagi same w sobie są smaczne, dlatego niewiele im trzeba, aby powstało z nich danie. W tym wypadku dodatek przypraw i masła, oraz odpowiednie przygotowanie - sprawdźcie w przepisie! 

Danie znane i lubiane, ale w tym przypadku o wyjątkowym kolorze. Zielone naleśniki przygotujemy dzięki dodatkowi szpinaku. A wnętrze? Idealnie pasować będzie farsz z twarogu, szpinaku i pomidorów suszonych. Czy stworzenie zielonych naleśników to idealny sposób na przemycenie szpinaku do diety dzieciaków? Oczywiście! 

Mięso także można przygotować w tym wyjątkowym kolorze i wcale nie będzie nieapetyczne! Wygląda nieco jak ciasto leśny mech, ale panierka nie jest ze słodkiego biszkoptu, a z bułek i natki pietruszki z dodatkami. Sam kurczak nadziany jest wyrazistym serkiem kozim. To danie, które zachwyci Twoich gości! 

Najprostszy i najmniej zaskakujący przepis, ale jakże pyszny! Chodzi o krem z zielonych warzyw, a dokładnie bobu i groszku. Bardzo proste danie, a jednocześnie sycące. Sekretnym dodatkiem jest tutaj wędzony łosoś, który podkręca łagodny smak zupy. 

Kolejna zielona klasyka, czyli pesto! Ale w nieco mniej znanej wersji, czyli z jarmużu. Z dodatkiem orzechów nerkowca, rzodkiewki, czosnku i parmezanu powstaje pyszny dodatek do wielu dań. Z zielonym pesto w każdej potrawie możemy przemycić ten wyjątkowy kolor! 

Podobna sprawa jak z naleśnikami - klasyczne kluski, ale w wyjątkowym, zielonym kolorze! Tutaj także barwnikiem jest szpinak. Takie kluski można podać z dowolnymi dodatkami, ale nawet z samym masełkiem będą pyszne. No i ten kolor, wow!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak