W jaki sposób peklujemy mięso?

25.07.2011 16:11
W jaki sposób peklujemy mięso?

Peklowanie mięsa – po co?

Mięso pekluje się aby utrwalić jego barwę, smak i zapach. Jednocześnie peklowanie mięsa pomaga przedłużyć trwałość produktu poddanego peklowaniu gdyż zahamowuje wzrost bakterii chorobotwórczych i gnilnych. Mięso pekluje się za pomocą soli, saletry i cukru oraz odpowiednich przypraw

Istnieją dwa główne sposoby peklowania mięsa

Peklowanie na mokro

  • Mięso pekluje się na mokro zanurzając je w roztworze: soli, saletry i cukru wraz z przyprawami ziołowymi i korzennymi.
  • Przyprawy, które tradycyjnie wykorzystuje się do peklowania mięsa to: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, pieprz czarny, a także kolendra i goździki. Peklowanie na mokro może trwać od kilku do kilkunastu dni i najczęściej przeznacza się je do gotowania
  • Innym rodzajem peklowania mięsa na mokro jest tzw. peklowanie nastrzykowe. W trakcie tego procesu, za pomocą strzykawki , wprowadza się przygotowany roztwór w głąb do mięsa.

Peklowanie na sucho

  • Peklowanie na sucho to nic innego jak wcieranie w mięso mieszanki soli, cukru, saletry i przypraw.
  • Zestaw składników wcieranych w mięso oraz czas peklowania dobiera się w zależności od W zależności od rodzaju i ilości mięsa. Cały proces może trwać od 5 do 20 dni. W tym czasie mięso należy przechowywać w kamiennym naczyniu, w chłodnym i zaciemnionym pomieszczeniu. Codziennie należy zmieniać jego pozycję aby proces peklowanie postępował równo z każdej strony.
  • Mięso peklowane na sucho przeznaczone jest do dojrzewania lub wędzenia.

 

>> KLIKNIJ I SPRAWDŹ NAJLEPSZE PRZEPISY NA DANIA Z MIĘSA <<

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat