Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Sezon na ciasto marchewkowe - przepisy w różnych wersjach

Sezon na ciasto marchewkowe - przepisy w różnych wersjach

Klasyczne ciasto marchewkowe to smak jesieni – z korzennymi przyprawami, z pięknym kolorem niczym jesienne liście i cudowną, wilgotną konsystencją. Choć każdy ma określoną wizję tego ciasta w głowie, to przepisów i odsłon jest całe mnóstwo! Można postawić na ciasto z masą, w wersji fit, kombinować z różnymi dodatkami w postaci orzechów, przypraw i owoców. Oto najlepsze przepisy na ciasto marchewkowe, które musisz przetestować w tym sezonie jesienno-zimowym! 

Prosty przepis na ciasto marchewkowe na start 

Zacznijmy od przepisu dla początkujących lub tych, którzy nie mają czasu na skomplikowane wypieki. Ekspresowe ciasto marchewkowe, z rodzynkami i lukrem lub cukrem pudrem. Idealne ciasto na niespodziewaną wizytę gości czy nagłą ochotę na coś słodkiego. Oczywiście nie obejdzie się bez starcia marchewki, ale to nieodłączny element każdego marchewkowego wypieku!

szybkie ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z mascarpone i pomarańczową polewą 

Ten przepis łączy w sobie ciasto z marchewką, krem z mascarpone z nutą cytryn oraz polewę z galaretki pomarańczą. Co więcej, dla najbardziej zaangażowanych cukierników, czekają zdobienia z masy cukrowej! Ciasto naprawdę robi efekt WOW i pod względem smaku, i wyglądu! 

ciasto marchewkowe z kremem mascarpone przepis

Ciasto marchewkowe fit dla już przygotowujących się do lata 

Ciasto marchewkowe z małym dodatkiem miodu i serka homogenizowanego, które są jedynym źródłem słodyczy. Nie ma tu także mąki pszennej, a jedynie płatki owsiane. Mimo lekkiej wersji, ciasto ma w sobie tyle samo smaku i aromatu! Koniecznie przetestujcie i przekonajcie się sami.

ciasto marchewkowe fit

O tych rzeczach pamiętaj robiąc ciasto marchewkowe! 

W przepisach na ciasto marchewkowe najczęściej warzywo ścieramy na tarce. Warto odstawić startą marchewkę na kilkanaście minut i sprawdzić, czy nie puściła za dużo wody. Lepiej odsączyć ją i wtedy dodać do ciasta, aby nie zepsuć jego konsystencji. Kolejna kwestia to ubijanie jajek. Jeśli poświęcimy dodatkowy czas na rozdzielenie białek od żółtek i ubicie białek na puch, nasze ciasto będzie delikatniejsze i puszyste. Warto testować różne połączenia smakowe w cieście marchewkowym. Przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa czy wanilia są wprost idealne. Nie zapomnijcie także o bakaliach! 

W serwisie znajdziecie jeszcze wiele więcej najróżniejszych przepisów na ciasta marchewkowe – wersji tego jesiennego wypieku starczy na cały sezon! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak