
Są takie smaki, które przywołują lato szybciej niż promienie słońca – a smak jagodzianek zdecydowanie się do nich zalicza. Puszyste, maślane ciasto skrywające eksplozję jagodowego szczęścia. A teraz wyobraźcie sobie, że Wasze własnoręcznie zrobione jagodzianki mogą być jeszcze lepsze niż te z ulubionej piekarni Jak? Wystarczy poznać kilka sprawdzonych trików!
1. Świeże jagody leśne
Sezon na jagody leśne trwa zazwyczaj od końca czerwca do sierpnia. To właśnie wtedy zaczyna się jagodziankowe szaleństwo i… trudno się dziwić! Drożdżówki smakują najlepiej z wykorzystaniem świeżych owoców. Jeśli nie macie pod ręką jagód leśnych, możecie też sięgnąć po borówki lub jagody mrożone.
Warto jednak pamiętać, że jagody mrożone wymagają wcześniejszego rozmrożenia, ocieplenia i osuszenia z nadmiaru soku oraz wody. Jeśli tego nie zrobicie, ciasto przemoknie, a jagodzianki zwyczajnie nie wyjdą.
2. Puszyste ciasto drożdżowe
Dobry przepis na elastyczne ciasto drożdżowe to klucz do idealnych jagodzianek. Niewielka ilość mleka, nieco masła, jajko, mąka pszenna, cukier, sól, świeże drożdże, a do tego wyjątkowy składnik – łyżka kwaśnej śmietany. To właśnie ona odpowiada za delikatną, puszystą konsystencję ciasta.
Pamiętajcie, by wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie. Najlepiej wstawić je na całą noc do lodówki. W tym czasie podwoi swoją objętość. Jeśli nie macie jednak zbyt wiele czasu, możecie też zostawić ciasto na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
3. Nadziewanie metodą miseczki
Kiedy macie już gotowe ciasto, podzielcie je na identyczne kawałki i rozwałkujcie. Wtedy przyjdzie czas na nadzianie ich jagodami. Jak zrobić to w prosty sposób? Przygotujcie sobie miseczkę lub kokilkę, a następnie przełóżcie do niej kawałek ciasta. Dodajcie jagody, uklepcie i zlepcie ze sobą krańce ciasta.
4. Dokładne zawinięcie i zlepienie ciasta
Wbrew pozorom to niezwykle istotny punkt. Jeśli zawiniecie ciasto nieuważnie, jagody mogą wypłynąć podczas pieczenia. Najpierw zlepcie ze sobą przeciwległe, dłuższe boki. Potem wystarczy, że zawiniecie już tylko końcówki ciasta do środka, zlepiając je bocznymi krańcami. Wyrównajcie jagodziankę i upewnijcie się, że nie ma w niej żadnych dziur. No i nie zapominajcie, by rozłożyć drożdżówki na blaszce złączeniem do dołu.
5. Szalenie maślana kruszonka
Bo w końcu kto jej nie kocha? Rozkoszna posypka sprawia, że jagodzianka smakuje jeszcze lepiej. To przysłowiowa kropka nad „i” dla letniego specjału. Jak ją przygotować? Wymieszajcie mąkę z cukrem oraz solą. Wzbogaćcie całość o masło i rozetrzyjcie je w mące palcami, formując kulkę. Przełóżcie ją potem na jakiś czas do lodówki. Kiedy przyjdzie już czas na posypanie ciasta kruszonką, możecie również posypać dodatkowo drożdżówki cukrem. Po upieczeniu wierzch jagodzianki będzie przyjemnie chrupiący.
Dzięki tym 5 zasadom zachwycicie swoich bliskich domowymi bułeczkami, które nie mają sobie równych. Pamiętajcie – kluczowa jest cierpliwość, wysoka jakość składników oraz odrobina serca włożona w każdy etap przygotowania. Smacznego – i niech Wasze lato będzie przepysznie jagodowe!
Szukacie sprawdzonych przepisów na jagodzianki? Zajrzyjcie tutaj: