
Sprawdź propozycje na efektowne dania wielkanocne z jajkami. Można podać je w nieoczywisty, różnorodny sposób, ale klasyka także się broni! Doradzamy zarówno tradycyjne przepisy, jak jajka faszerowane, ale i nowoczesne wersje, które zrobią efekt WOW na wielkanocnym stole! Na co się zdecydujesz?
Coś na wielkanocne śniadanie, czyli awokado z jajkiem
Zacznijmy od czegoś prostego, ale jednocześnie interesującego i wywołującego gromki “wow, nie pomyślałam/em o tym!”. Mowa o awokado nadziewanym jajkiem. Wgłębienie w połówkach awokado, które pozostawia pestka, jest idealnym miejscem właśnie na sadzone jajko! Wystarczy kilka składników, piekarnik lub airfryer i pyszne wielkanocne śniadanie lub jego element gotowe!
Coś tradycyjnego? Sałatka z jajkami
W tym roku proponujemy wiosenną sałatkę, w której oprócz jajka znajdzie się kalafior, kukurydza oraz pomidor. Zapewnią one nie tylko pyszny smak, ale i wiosenne kolory, przez co sałatka będzie piękne prezentować się na świątecznym, wielkanocnym stole. W przepisie sos tworzy się z samego majonezu, ale można eksperymentować z dodatkiem ulubionej musztardy czy lekkim rozrzedzeniem z jogurtem naturalnym, jeśli wolimy takie bazy sosów.
Wielkanocne koszyczki... z jajkami!
Przygotowując zestawienie najlepszych przepisów na Wielkanoc z jajkami okazało się... że są one kreatywne, efektowne, ale i banalnie proste! To kolejny przykład, jak z dosłownie czterech składników można przygotować jajka idealnie wpisujące się w klimat tych świąt. Mamy akcent wielkanocny w postaci kształtu koszyczka, no samo jajo także nim jest. Wskakujcie w przepis jak świąteczne zające!
Wielkanocne jajka last minute – w sosie tatarskim
No cóż, i tak się zdarza nie raz, że świąteczne dania trzeba przygotować w krótkim czasie, bo goście już stoją u drzwi! Na szczęście jajka to taki produkt, który z łatwością można przygotować w kilka minut, a efekt wciąż będzie smakowity! Jajeczka w tatarskim sosie można przygotować albo z gotowym sosem marki Smak, albo przygotować go samodzielnie.