Z czym kojarzą Ci się święta? Jakie czujesz zapachy, gdy tylko pomyślisz o tym grudniowym okresie? A może od razu przychodzą Ci do głowy różne smaki? Zakładam, że większość z nas od razu przypomina sobie świąteczne cuda kulinarne swoich babci – zapach piernika, rozpływający się w ustach sernik albo chrupiące orzeszki, które jeszcze ciepłe podkradało się z kuchni. Warto pielęgnować takie tradycje i zachowywać babcine przepisy, które z pokolenia na pokolenie wciąż tak samo zachwycają! Oto babcine ciasta na święta, które musisz przygotować na Boże Narodzenie!
Czy jadłeś kiedyś blok czekoladowy?
Smak, który dzisiaj dla najmłodszych i młodszych jest tajemnicą. Słynny blok czekoladowy nie jest już częstym gościem na świątecznym stole, a warto to zmienić! Przygotujcie go na tegoroczne święta i pokażcie dzieciom, wnukom i wszystkim tym, którzy nie znają tego dawnego przysmaku, jak kiedyś zastępowano sobie prawdziwą czekoladę. Rarytas, jakim był blok czekoladowy z przepisu babci, obecnie nie jest już tak “potrzebny”, ponieważ sklepowe półki uginają się od najróżniejszych rodzajów czekolad. Ale może warto przywołać wspomnienia dzieciństwa, które obudzi pierwszy kęs czekoladopodobnego wyrobu? Sprawdźcie: Blok czekoladowy przepis babci
Bez sernika nie ma świąt! Jak babcie pieką sernik?
Idealny sernik ma aksamitną, kremową konsystencję i lekki, słodki, waniliowy smak. Jak to osiągnąć? Polecam przepis babci na sernik wiedeński. Bez spodu, z dodatkiem budyniu, cukru wanilinowego oraz... ziemniaków! Tak, nie jest to błąd w artykule – ziemniaki w serniku nadają tej kremowej, aksamitnej konsystencji. Ta tajemnica babci Marysi z przepisu na sernik wiedeński sprawi, że każdy świąteczny gość będzie zachwycony podanym ciastem. To sprawdzony sposób na idealny wypiek. Tutaj czeka na Was instrukcja krok po kroku: Sernik wiedeński przepis babci
Makowiec, czyli najbardziej tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie
Wchodzimy już na wyższy poziom zaawansowania i podejmujemy się przygotowania makowca – i to zawijanego! Tutaj mamy naprawdę wiele przepisów, ale polecamy dwa – do wyboru. Jeśli chcecie bardzo tradycyjny przepis, w którym samodzielnie przygotowuje się mak, zajrzycie tutaj: Makowiec zawijany krucho-drożdżowy. To tradycyjny przepis, w którym samodzielnie mielimy mak, przygotowujemy ciasto krucho-drożdżowe i przyozdabiamy ciasto lukrem bądź innymi, ulubionymi dodatkami, które zawsze wybierały nasze babcie. Jeśli jednak potrzebujesz mniej skomplikowanego przepisu, wybierz ten z użyciem gotowej masy makowej: Makowiec z gotowej masy makowej. Oba makowce smakują równie dobrze, ale mają pewne różnice. To, który wybierzemy, zależy od tradycji, jaka panowała w Waszych domach. Każdy babciny przepis na makowiec różni się dodawanymi składnikami, używanymi dodatkami i rodzajem ciasta. Wypróbujcie!
A może orzeszka? Prawdziwy hit z czasów PRL, który robiły nasze babcie
Orzeszki ze specjalnej maszyny, koniecznie z mlekiem w proszku z nadzieniem czekoladowo-orzechowym. W czasach PRL aż do lat 90’ był to nieodłączny element każdych świąt. Zapytajcie, czy Wasze babcie wciąż nie mają tej specjalnej maszyny do przygotowania orzeszków - bez niej ani rusz! Jeśli nie, możecie ją jeszcze zamówić przez Internet. Orzeszki z PRL są nie tylko pyszne, ale także pięknie się prezentują, bo jak sama nazwa wskazuje, wyglądają jak orzechy włoskie w łupince. Te ciasteczka nie są wymagające w przygotowaniu, ale konieczna jest ta specjalna maszyna. Przepis na orzeszki ciastka czeka tutaj: Orzeszki – ciasteczka z PRL-u.