Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Nowoczesne przepisy na potrawy wielkanocne - święta w nowej odsłonie

Nowoczesne przepisy na potrawy wielkanocne - święta w nowej odsłonie

Święta raczej kojarzą nam się z tradycją, od lat znanymi i powielanymi przepisami i przekazywaniem ich z pokolenia na pokolenie. Jednak co stoi na przeszkodzie, aby coś zmienić w corocznych przygotowaniach? Połączmy tradycję i nowoczesność, wpuśćmy powiew świeżości razem z wiosennym powietrzem! Oto kilka świetny przepisów na nowoczesne potrawy wielkanocne.  

Wielkanocna babka w wersji ORANGE 

Zachowujemy tradycyjny kształt, ale wnętrze urozmaicamy pomarańczowym kolorem z marchewki! Do tego polewa, także w kolorze pomarańczowym, z lukru. Można stworzyć go domowym sposobem z cukru i soku z cytryny i pomarańczy, jeszcze dla podbicia smaku cytrusowego, i koniecznie dodać barwnik! Babka jest cudownie wilgotna, puszysta i pyszna. 

babka marchewkowa

Pistacje i żurawina w towarzystwie puszystego serka 

Ten przepis idealnie wpisuje się w wizję nowoczesnego przyjęcia wielkanocnego dzięki formie podania. Nie potrzeba tu talerzy czy sztućców, bo serkiem można częstować się za pomocą krakersów! A co można powiedzieć o samej roladce z serka? Jest pełna smaku, struktur i szybko znika ze stołu! 

roladka serkowa

Zapomniana tradycja to obecna nowoczesność, czyli rolada serowa! 

Zostajemy w klimacie rolad, ale tym razem nie z serka białek, a żółtego. Sposób przygotowania jest bardzo ciekawy, bo ser żółty trzeba roztopić i rozwałkować. Czy robiliście kiedyś taki zabieg w swojej kuchni? Naprawdę jest ciekawie! A co kryje się pomiędzy warstwami sera żółtego? Jajka, szynka, ogóreczki, pomidory suszone i idealny zestaw przypraw.

rolada z sera żółtego

Jak święta to jajka – ale nowocześnie 

Awokado to idealne towarzystwo dla jajek, szczególnie w paście. Ale czy próbowaliście jej z czosnkiem marynowanym? To składnik, który może zaskoczyć gości i być czymś nowym na wielkanocnym stole. Dość delikatne awokado i jajko potrzebują do tańca czegoś, co podkręci ich smak. A czosnek marynowany spełnia się w tej roli doskonale!

pasta jajeczna z awokado i czosnkiem marynowanym

Quiche na wielkanocnym stole 

Zacznijmy od tego, co to w ogóle jest quiche (czyt. kisz) To swego rodzaju tarata z kruchego ciasta z wytrawnym nadzieniem i zalewą z jajek i śmietany. Jeśli chodzi o dodatkowe składniki, to mogą być one najróżniejsze. W wersji na Wielkanoc można postawić na jajka na twardo, ser żółty i szynkę. Taki przepis będzie nowoczesnym akcentem, ale z mocno wyczuwanym duchem, tradycji!

quiche wiekanocne

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak