Najzdrowsza sól. Czym zastąpić tradycyjną sól kuchenną?

20.06.2022 16:14
Najzdrowsza sól. Czym zastąpić tradycyjną sól kuchenną?

Sól to podstawowa przyprawa, bez której dodatku smak domowych potraw nie byłby taki, jaki powinien. Przyprawa ta wydobywa z potraw głębię ich smaku i aromatu oraz sprawia, że dania nie są mdłe, lecz wyraziste. Sól doskonale równoważy także słodycz niektórych dań oraz niweluje gorycz innych. Jej rola w kuchni jest więc wręcz nieoceniona. Sól pozostaje jednak tą przyprawą, która wzbudza zdecydowanie największe kontrowersje, głównie ze względu na swój wpływ na zdrowie. Nie ulega bowiem wątpliwości, że spożywana w nadmiarze sól jest szkodliwa. W związku z tym padają dwa pytania – czy sól jest zdrowa, a jeśli tak, to jaka sól jest najzdrowsza? Na obydwa odpowiemy poniżej!

Czy sól jest zdrowa?

Sól jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych przypraw, z których korzystamy na co dzień. Warto jednak wiedzieć, że sód, podstawowy składnik soli, jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zawarty w soli sód bierze bowiem udział w procesie regulowana gospodarki wodno-elektrolitowej. Groźne dla zdrowia nie jest spożywanie soli samo w sobie, lecz jej nadmiar w diecie. Zbyt duża jej podaż może bowiem prowadzić do rozwoju takich chorób, jak m. in. nadciśnienie tętnicze krwi, negatywnie wpływać na stan i pracę serca oraz układu krwionośnego, a także prowadzić do problemów z funkcjonowaniem nerek.

Według lekarzy i naukowców, dorosły człowiek powinien spożywać maksymalnie 5 g soli dziennie. Sól sama w sobie jest bowiem zdrowa, lecz pod warunkiem, że będzie dostarczana organizmowi z umiarem i rozsądkiem. Pewnym problemem w zachowaniu dziennych limitów może być tzw. ukryta zawartość soli – sól jako dodatek występuje bowiem w większości gotowych produktów spożywczych, w tym także tych mało oczywistych (np. w przetworach, wędlinach, pieczywie, a nawet słodyczach), w rezultacie czego spożywamy jej więc znacznie więcej niż nam się wydaje.

Dowiedz się również: Jak solić potrawy?

Jaka sól jest najzdrowsza?

Spożywana z umiarem, wysokiej jakości naturalna sól ma głównie dobroczynny wpływ na nasze zdrowie – oprócz sodu, zawiera bowiem sporo innych, cennych minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Kluczem do rozsądnego korzystania z walorów soli spożywczej jest wybór odpowiedniego jej rodzaju. Za najzdrowszą uznaje się naturalną sól himalajską – przyprawę o charakterystycznym, różowym zabarwieniu. Sól himalajska zawdzięcza swoją unikalną barwę zawartości tlenku żelaza oraz jest wolna od zanieczyszczeń, gdyż pozyskuje się ją ze starych, suchych pokładów zlokalizowanych w Karakorum, we wschodniej części Himalajów.

Kolejną zdrową solą, którą warto posiadać w swojej kuchni jest sól morska jodowana. Uzyskuje się ją w wyniku odparowania wody oceanicznej. Sól morska zawiera takie pierwiastki, jak m. in. potas, żelazo, magnez oraz jod, przez co jest uznawana za zdrowszą alternatywę dla rafinowanej soli kuchennej. Dobrym wyborem do codziennego stosowania jest także sól kamienna spożywcza, której pokłady powstały przez wieloma milionami lat, po wyschnięciu prehistorycznych mórz. Jest wydobywana w postaci kamieni i brył oraz sprzedawana w postaci nieprzetworzonej i nieoczyszczonej, przez co uznaje się ją za jedną z bardziej wartościowych odmian soli.

Czym zastąpić sól w kuchni?

Jak widać, sól jest podstawową przyprawą, której nie trzeba całkowicie eliminować ze swojej diety. Zamiast tego, warto natomiast ograniczyć jej ilość, a zamiast wysokoprzetworzonej soli stołowej, sięgać raczej po wysokiej jakości naturalne sole, które świetnie sprawdzą się do przyprawiania domowych potraw, przy okazji dostarczając naszemu organizmowi cennych pierwiastków, niezbędnych dla zapewnienia mu prawidłowego funkcjonowania.

Osoby, które z powodów zdrowotnych muszą znacząco ograniczyć ilość soli w swojej diecie, mogą natomiast sięgnąć po zamienniki. Ich użycie pozwoli cieszyć się wyrazistym smakiem domowych potraw bez dodatku soli lub z jej ograniczoną do minimum ilością. Jako zamienniki soli świetnie sprawdzą się m. in. aromatyczne przyprawy. Warto sięgać po takie wyraziste w smaku i aromacie zioła, jak np. lubczyk, gorczyca, pieprz i kolendra. Świetnym wyborem okażą się także majeranek, cząber, bazylia i oregano.

Użycie odpowiednich przypraw pozwoli wydobyć z popularnych dań pełnię ich smaku i aromatu oraz sprawić, że nie będą mdłe. Co więcej, naturalne zioła i przyprawy są jednymi z najzdrowszych składników spożywczych, przez co możemy sięgać po nie właściwie bez żadnych ograniczeń. Wybierając gotowe mieszanki przypraw, warto natomiast zawsze sprawdzać ich skład i korzystać z produktów bez konserwantów, polepszaczy smaku oraz soli, która również bardzo często w nich gości.

 

Udostepnij:
prymat