Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Najsmaczniejsze pasty do chleba

Najsmaczniejsze pasty do chleba

Czy tak samo jak ja uwielbiacie pasty do chleba? Skoro tu jesteście, to podejrzewam, że… tak! Wylądowaliście zresztą w bardzo dobrym miejscu. Dzisiaj podzielę się wami najlepszymi przepisami na pasty, które zamienią zwykłą kromkę w małe, kulinarne arcydzieło – pełne smaku, aromatu i koloru. To perfekcyjna opcja na jedyne w swoim rodzaju śniadanie lub kolację!

Tradycyjna pasta jajeczna 

Ten przysmak dzieciństwa zawsze wywołuje w nas ogromną nostalgię. Wystarczy świeży (najlepiej jeszcze ciepły) chleb, odrobina masła i oczywiście wisienka na torcie – pasta jajeczna. Potrzebujesz jedynie jajek, majonezu, musztardy, świeżego szczypiorku, natki pietruszki oraz szczypty podstawowych przypraw. To idealny pomysł na śniadanie w prawdziwie domowym, klasycznym stylu! 

Pasta z makreli z twarogiem 

Smak tkwi w prostocie – nie inaczej jest w przypadku pasty z makreli i twarogu. To połączenie zawsze się udaje i zawsze wychodzi tak samo pysznie. Pasta jest jedną z najpopularniejszych past kanapkowych (zaraz po paście jajecznej). Makrela, twaróg, majonez, jogurt, szczypiorek oraz przyprawy – tylko tyle i aż tyle! Niektórzy zamiast szczypiorku dodają cebulę i wzbogacają całość o ogóreczki kiszone lub konserwowe. Polecam w obu wersjach! 

Pasta z tuńczyka i jajek  

Idealny dodatek do ciepłej grzanki lub grillowanej bagietki nie istnieje? Nic bardziej mylnego! Istnieje i smakuje wybornie. Tuńczyk oraz jajka – to w nich tkwi cały sekret. Do tego majonez, ogórki konserwowe, cebula, musztarda i sprawdzone przyprawy. Tak przygotowana pasta doskonale komponuje się również z krakersami w formie imprezowej przekąski.  

Hummus z pasty tahini  

Przysmak wywodzący się z Bliskiego Wschodu na przestrzeni lat podbił oraz zachwycił nasze kubki smakowe i… trudno się dziwić! A wszystko to za sprawą kompozycji perfekcyjnie dobranych składników. Hummus stanowi połączenie ciecierzycy, tahini (pasty sezamowej), oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz czosnku. Do tego aromatyczne przyprawy i przepis na jedyną w swoim rodzaju pastę gotowy! Hummus sprawdzi się rewelacyjnie nie tylko do kanapek, ale też warzyw, sałatek czy tortilli.  

SPRAWDŹ: PRZEPIS NA HUMMUS 

Guacamole 

Meksykańska salsa przygotowywana na bazie awokado sprawdzi się doskonale nie tylko do nachosów, tacos czy quesadillas, ale też chleba i tym samym kanapek. Guacamole możesz posmarować również grzanki, które będą smakować po prostu wyśmienicie. Przy okazji następnych zakupów sięgnij po awokado, sok z limonki, czosnek, kolendrę i odpowiednie przyprawy. Proste w przygotowaniu, szybkie, pyszne. Czego chcieć więcej? 

SPRAWDŹ: PRZEPIS NA GUACAMOLE 

Pasta z suszonych pomidorów 

Na koniec mam dla Was coś specjalnego – pastę z suszonych pomidorów, która jest świetnym zastępstwem dla pasty jajecznej czy hummusu. Wystarczy zblendować ze sobą namoczone orzechy nerkowca, suszone pomidory, cytrynę, olej i wodę. Do tego nie może oczywiście zabraknąć wyrazistych przypraw. Potrzebujecie jedynie 15 minut, by stworzyć to cudo na talerzu. Spróbujcie! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak