Czy tak samo jak ja uwielbiacie pasty do chleba? Skoro tu jesteście, to podejrzewam, że… tak! Wylądowaliście zresztą w bardzo dobrym miejscu. Dzisiaj podzielę się wami najlepszymi przepisami na pasty, które zamienią zwykłą kromkę w małe, kulinarne arcydzieło – pełne smaku, aromatu i koloru. To perfekcyjna opcja na jedyne w swoim rodzaju śniadanie lub kolację!
Tradycyjna pasta jajeczna
Ten przysmak dzieciństwa zawsze wywołuje w nas ogromną nostalgię. Wystarczy świeży (najlepiej jeszcze ciepły) chleb, odrobina masła i oczywiście wisienka na torcie – pasta jajeczna. Potrzebujesz jedynie jajek, majonezu, musztardy, świeżego szczypiorku, natki pietruszki oraz szczypty podstawowych przypraw. To idealny pomysł na śniadanie w prawdziwie domowym, klasycznym stylu!
SPRAWDŹ: PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ
Pasta z makreli z twarogiem
Smak tkwi w prostocie – nie inaczej jest w przypadku pasty z makreli i twarogu. To połączenie zawsze się udaje i zawsze wychodzi tak samo pysznie. Pasta jest jedną z najpopularniejszych past kanapkowych (zaraz po paście jajecznej). Makrela, twaróg, majonez, jogurt, szczypiorek oraz przyprawy – tylko tyle i aż tyle! Niektórzy zamiast szczypiorku dodają cebulę i wzbogacają całość o ogóreczki kiszone lub konserwowe. Polecam w obu wersjach!
Pasta z tuńczyka i jajek
Idealny dodatek do ciepłej grzanki lub grillowanej bagietki nie istnieje? Nic bardziej mylnego! Istnieje i smakuje wybornie. Tuńczyk oraz jajka – to w nich tkwi cały sekret. Do tego majonez, ogórki konserwowe, cebula, musztarda i sprawdzone przyprawy. Tak przygotowana pasta doskonale komponuje się również z krakersami w formie imprezowej przekąski.
SPRAWDŹ: PRZEPIS NA PASTĘ Z TUŃCZYKA I JAJEK
Hummus z pasty tahini
Przysmak wywodzący się z Bliskiego Wschodu na przestrzeni lat podbił oraz zachwycił nasze kubki smakowe i… trudno się dziwić! A wszystko to za sprawą kompozycji perfekcyjnie dobranych składników. Hummus stanowi połączenie ciecierzycy, tahini (pasty sezamowej), oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz czosnku. Do tego aromatyczne przyprawy i przepis na jedyną w swoim rodzaju pastę gotowy! Hummus sprawdzi się rewelacyjnie nie tylko do kanapek, ale też warzyw, sałatek czy tortilli.
SPRAWDŹ: PRZEPIS NA HUMMUS
Guacamole
Meksykańska salsa przygotowywana na bazie awokado sprawdzi się doskonale nie tylko do nachosów, tacos czy quesadillas, ale też chleba i tym samym kanapek. Guacamole możesz posmarować również grzanki, które będą smakować po prostu wyśmienicie. Przy okazji następnych zakupów sięgnij po awokado, sok z limonki, czosnek, kolendrę i odpowiednie przyprawy. Proste w przygotowaniu, szybkie, pyszne. Czego chcieć więcej?
SPRAWDŹ: PRZEPIS NA GUACAMOLE
Pasta z suszonych pomidorów
Na koniec mam dla Was coś specjalnego – pastę z suszonych pomidorów, która jest świetnym zastępstwem dla pasty jajecznej czy hummusu. Wystarczy zblendować ze sobą namoczone orzechy nerkowca, suszone pomidory, cytrynę, olej i wodę. Do tego nie może oczywiście zabraknąć wyrazistych przypraw. Potrzebujecie jedynie 15 minut, by stworzyć to cudo na talerzu. Spróbujcie!