Banalny składnik, który dostaniecie w każdym sklepie - tuńczyk z puszki. Dostępny najczęściej w dwóch wersjach, w oleju lub w sosie własnym. Na pewno nie raz trafiał w Wasze ręce, albo nawet teraz spoczywa na półce z konserwami i innymi puszkami, czekając na swoją kolej. Przez długą datę ważności często zapominamy, że w ogóle go kupiliśmy. Dziś podpowiadam przepisy, które sprawią, że zamienicie ten prosty składnik w pyszne danie!
Sałatka z tuńczyka na co dzień, na imprezę, na wszystko!
Z czym lubi się tuńczyk? Z jajkiem, z ogórkami konserwowymi, z majonezem, szczypiorkiem i kukurydzą. Wszystkie te składniki znajdziecie w tym przepisie! Sałatka z tuńczyka w bardzo prostej formie, którą zrobicie w mgnieniu oka. To przepis, po któy możecie sięgnąć robiąc kolację, przygotowując się na przyjście gości, ale i na śniadanie czy lekki obiad!
Przepis: Sałatka z tuńczyka
Coś bardziej widowiskowego? Sałatka warstwowa z tuńczykiem!
Ten przepis to typowo imprezowa propozycja. Z pewnością zachwycisz gości, dlatego miej link do przepisu pod ręką, bo wszystkim będzie musiał go wysłać! Warstwowa sałatka wygląda świetnie, a zjeść ją można nawet rękami, co wbija się w trend monoporcji i przygotowywania imprezowego poczęstunku w formie bez potrzeby jedzenia na talerzu nożem i widelcem. Sałatka wygląda świetnie, a do jej przygotowania potrzeba o dziwo tylko kilku prostych i łatwodostępnych składników!
Przepis: Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Śniadaniowa propozycja, czyli tortille z pastą z tuńczyka
Tuńczyk z puszki to także świetny składnik przepisów na śniadanie. Najczęściej używa się go w różnego rodzaju pastach, w tym przypadku jest to pasta twarogowa. Jakie dodatki? Warzywa i tortilla – ciekawsza opcja niż chleb czy bułka. W takiej formie pastę z tuńczyka można z łatwością zabrać na drugie śniadanie do pracy.
Przepis: Pasta z tuńczyka na śniadanie
Tuńczyk z puszki na ciepło? Przygotuj tartę!
Kolejna pyszna propozycja z prostych składników, które w połączeniu dają efektowne danie. Wytrawna tarta z tuńczykiem na cieście francuskim to propozycja na ciepło, dlatego poleca się na obiad. Tuńczyk z puszki jak najbardziej dobrze smakuje także na ciepło, więc nie bójcie się dodawać go do tart, pizzy czy na zapiekanki!
Przepis: Tarta z tuńczykiem