Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Najlepsze ogórki konserwowe – wypróbuj tę zalewę!

Najlepsze ogórki konserwowe – wypróbuj tę zalewę!

Powoli zaczyna się sezon na domowe przetwory – tym samym również, a może przede wszystkim, na konserwowe ogórki. Jeśli szukacie przepisu na wyjątkowo pyszną zalewę, a do tego z nutą egzotycznego smaku, koniecznie czytajcie dalej!  

Niepowtarzalne ogórki konserwowe – zalewa curry wzbogaci je o orientalny smak 

Słodko-kwaśny z cudownie wyrazistą, ciepłą nutą curry. Dodatkowo egzotyczna przyprawa wzbogaci Wasze ogórki o korzenny, subtelnie pikantny smak. A to wszystko za sprawą mieszanki składającej się między innymi z kurkumy, papryki słodkiej, cynamonu, kardamonu, kolendry, chili czy imbiru.

Curry sprawia, że zalewa nabiera również oryginalnego, żółtawego koloru. Nie inaczej może być z ogórkami, które zyskują na niepowtarzalnej barwie. To świetny sposób na dodanie tradycyjnym przetworom orientalnego charakteru.  

Jedyne w swoim rodzaju ogórki konserwowe? Zalewa curry to coś, co wręcz musicie przygotować! Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, łącząc smak tradycji z nutą nowoczesności, przepis poniżej jest dla Was.  

Jak przygotować ogórki konserwowe w zalewie curry?  

Z łatwością dzięki Mieszance do ogórków konserwowych z curry Prymat! Idealnie skomponowana mieszanka umożliwi Wam szybkie i bezproblemowe przygotowanie pysznych przetworów. Co ważne, produkt nie zawiera glutaminianu sodu oraz barwników.

Nie trzymamy Was już dłużej w niepewności! Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ogórki konserwowe w zalewie curry: 
 

  1. Zaczynamy od zrobienia zalewy. Do większego garnka wlewamy 1,5 l wody, 0,3 l octu, Mieszankę do ogórków z curry Prymat (40 g), 2 łyżki stołowe soli (30 g) i 1,5 szklanki cukru (330 g).  

  1. Dokładnie mieszamy całą zalewę i gotujemy przez około 2 minuty.  

  1. Przygotowujemy 6 słoików o pojemności 1 l oraz przekładamy do nich umyte ogórki pokrojone w ćwiartki (lub całe) i zalewamy całość przygotowaną wcześniej zalewą.  

  1. Zakręcamy szczelnie słoiki za pomocą zakrętek.  

 
Został już tylko ostatni krok przed odstawieniem ogórków do domowej spiżarni lub piwniczki. Zobaczcie jaki! 

Czas na krótką pasteryzację 

Nie jesteście pewni, jak odpowiednio się za nią zabrać? Przeprowadzimy Was przez proces pasteryzacji krok po kroku. A wszystko po to, by usunąć wszelkie mikroorganizmy, które mogłyby powodować psucie się przetworów.  
 

  1. Przygotowujemy szeroki garnek i na jego dnie umieszczamy świeżą ściereczkę bawełnianą.  

  1. Układamy w garnku słoiki jeden obok drugiego i upewniamy się, że nie stykają się ze sobą. 

  1. Wlewamy wodę tak, by sięgała 3/5 wysokości słoików. 

  1. Ustawiamy średnią moc palnika i zagotowujemy całość, doprowadzając wodę do wrzenia. 

  1. Zmniejszamy moc na minimalną i pasteryzujemy słoiki około 3-5 minut.  

  1. Tuż po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem w celu szczelnego zakręcenia słoików. 

  1. Po upływie 10 minut odwracamy słoiki i przenosimy je do chłodnego, zacienionego miejsca pozbawionego wilgoci.  

Ogórki konserwowe z curry będą gotowe już po 7 dniach (choć sami wiemy, jak ciężko oprzeć się ich wcześniejszemu wyjęciu ze słoika). Trzymamy kciuki za wytrwałość, bo dla tego niezwykłego smaku zwyczajnie warto!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak