Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Masło czosnkowe nie tylko na grzanki – spróbuj tego!

Masło czosnkowe nie tylko na grzanki – spróbuj tego!

Wszyscy uwielbiamy masło czosnkowe za jego intensywny smak i wyrazisty aromat. Często znajduje swoje smakowite miejsce na naszych grzankach czy w domowych bagietkach czosnkowych. Ale czy to jego jedyne zastosowanie? Tego i znacznie więcej dowiecie się z mojego artykułu! 

Przepis na masło czosnkowe, od którego nie będziecie mogli się oderwać 

Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić masło czosnkowe, to czeka na Was dobra wiadomość. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Nie potrzebujecie kilku godzin, a co najwyżej… kilku minut! 

Wystarczy, że wyciągniecie wcześniej pół kostki masła z lodówki (koniecznie prawdziwego), aby nabrało temperatury pokojowej. Kiedy masło  już odpowiednio zmięknie, czas na połączenie go z resztą składników. Jakich? Sięgnijcie po 3-4 ząbki czosnku, przepuście je przez praskę lub drobno posiekajcie i dodajcie do masła.  
 
Niektórzy wzbogacają również masło o sól i ulubione przyprawy, a skoro o przyprawach mowa, to… spójrzcie niżej. Przepis na masło czosnkowe z wyjątkowym dodatkiem czeka! 

Mamy coś jeszcze – sekretny składnik na idealne masło czosnkowe! 

Pewnie zastanawiacie się, o jakim sekretnym składniku mowa. Już spieszymy z informacją, a tym samym nowością – Przyprawą do masła Prymat! Połączenie intensywnego smaku czosnku z aromatycznymi ziołami to smakowity strzał w dziesiątkę. Jeśli chcecie wydobyć z masła to, co najlepsze, koniecznie sięgnijcie po ten produkt. Cudowny aromat będzie unosił się już od wejścia.  

I co najlepsze, możecie dodać do masła przyprawę solo lub uzupełnić nią wspomniany wyżej w przepis. W obu wersjach będzie smakować genialnie! 

Masło czosnkowe wzbogacone o jedyną w swoim rodzaju przyprawę sprawdzi się doskonale na co dzień, jak i od święta. Z kolei w okresie letnim świetnie uzupełni letniego grilla na świeżym powietrzu.  

Do jakich dań masło czosnkowe pasuje doskonale?  

No właśnie, pewnie czekacie na najważniejsze. To, że masło czosnkowe świetnie pasuje do chrupiącej grzanki czy rumianej bagietki, wie każdy, ale co z resztą? Już podpowiadamy! 

Wyobraźcie to sobie – jajecznica na maśle czosnkowym. To poranny raj dla podniebienia. Do tego, jeśli dodacie przyprawę do masła, nie będziecie musieli już urozmaicać jajecznicy o nic więcej. Właściwie… może troszkę skłamałem. Sprawdźcie, jak przygotować kurki na maśle i wzbogaćcie nimi jajeczną ucztę.  

Wspomniałem też wcześniej, że masełko czosnkowo-ziołowe świetnie sprawdzi się na grilla. A już szczególnie w formie przekąsek. Pieczarki smażone na maśle mogą być przysmakiem samym w sobie – podobnie bób z masłem, na który powoli zbliża się sezon. Pychota! 

Porozmawiajmy jeszcze o daniach obiadowych, bo i do nich może przydać się masło czosnkowe. A tak się składa, że mam pod ręką kilka wyśmienitych pomysłów. Pstrąg pieczony w folii z masłem i koperkiem – czy może być coś lepszego? A jeśli nie przepadacie za rybą, to mogę śmiało zaproponować Wam dewolaje z masłem lub sezonowe szparagi na maśle. Wystarczy dodać do nich jajko sadzone, ulubioną sałatkę i obiad gotowy! 

Czy jeszcze o czymś zapomniałem? Ach, tak! Jak mógłbym pominąć krewetki na maśle z czosnkiem? Ten klasyk będzie wręcz rozpływał się w Waszych ustach. A jeśli chcecie nieco zaszaleć i spróbować zupełnie nowych smaków, to fenkuł duszony na maśle sprawdzi się także rewelacyjnie. Niepozorne warzywo ma wbrew pozorom mnóstwo znakomitych zastosowań.

To co, zbieramy się do kuchni i bierzemy za przygotowywanie szalenie pysznego, czosnkowego przysmaku?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak