
Nie samym mięsem człowiek żyje! Nawet jeśli pozostajemy w tematyce grilla, którego motywem przewodnim najczęściej jest karkówka, kiełbasa i kurczak. Oczywiście często na rusz trafiają też sery czy warzywa i owoce. Jednak dla przełamania tłustego jedzenia warto zadbać o odświeżający dodatek. Oto najlepsze przepisy na sałatki do grilla.
Najszybsza klasyka, czyli sałatka z pomidorów
Jedną z najprostszych sałatek z dwóch składników jest pomidor z cebulką. Połączenie słodkości i ostrości pasuje nie tylko do dań z grilla i często gości na polskich stołach. Tutaj wersja lekko ulepszona, która sprawia, że doskonale znany smak zamienia się w coś nowego! Tym sekretnym składnikiem jest por. Pod względem wyglądu nawet podobny do cebuli, ale w smaku zupełnie inny. Do tego odpowiednia kompozycja przypraw, którą poznacie klikając w zdjęcie:
Polski grill z greckim akcentem – ulubiona sałatka Polaków!
Sałatka grecka, bo o niej mowa, to częsty gość na stołach podczas grillowania. Sałatka lekka, ale z dodatkiem wyrazistego sera, oliwek i pysznego sosu. Choć sałatka GRECKA, to idealna do POLSKIEGO grilla! Sama w sobie także stanowi pyszne danie, które niekoniecznie wymaga towarzystwa mięsa z grilla. Każdy zna sałatkę grecką z fetą sałatą, pomidorami i oliwkami, ale można do niej dodać inne ulubione składniki. Sprawdźcie, co dodano w tym przepisie:
Sałatka warzywno-owocowa – skusisz się?
Teraz temat nieco kontrowersyjny, a mianowicie połączenie warzyw i owoców w wytrawnej sałatce. Jedni uwielbiają takie smaki, inni mówią im NIE! Dla mnie to smak, dla którego zdecydowanie jestem na TAK. A co dokładnie tutaj mamy? Ostra rukola, słodziutkie truskawki, słona feta i chrupiące migdały. Ale, ale! o nie wszystko. Sprawdźcie, jaki sos połączy te wszystkie smaki oraz dwa dodatkowe składniki, które totalnie odmieniają smak sałatki warzywno-owocowej do grilla:
Sycąca sałatka na grilla, którą zjesz nawet bez grilla!
Kolejna klasyka międzynarodowa, tym razem nie z Grecji, a z Niemczech! Propozycja sycąca, jedyna z sosem na bazie majonezu. Mamy tutaj także ziemniaki, nie z grilla, a ugotowane! Sałatka jest naprawdę pyszna i wciągająca - na jednym talerzu się nie kończy. Wszystko za sprawą połączenia wielu różnych smaków i struktur - kwaśno-chrupiące ogórki, miękkie ziemniaki, ostra cebula i sos na bazie majonezu. Co jeszcze znajdzie się w sałatce? Sprawdźcie sami: