Jak zrobić ogórki małosolne?

09.03.2022 15:03
Jak zrobić ogórki małosolne?

Ogórki małosolne skradły już serce nie jednego fana przetworów. Dlaczego przez wielu uważane są za wyjątkowe? Ponieważ sezon na nie jest dość krótki, a ich  smak i chrupkość zachwycają! Warto wykorzystać przełom wiosny i lata by przygotować domowe ogórki małosolne.

Ogórki małosolne- jaką sól wybrać?

Zarówno do ogórków małosolnych jak i kiszonych, najlepiej nada się sól kamienna do przetworów- czyli sól niejodowana. Podczas przygotowywania ogórków małosolnych raczej nie wykorzystuje się soli smakowych, ponieważ ich aromaty mogą zmienić smak warzyw.

 

Ogórki małosolne- ile soli dodać?

Jak sama nazwa wskazuje, do ogórków małosolnych dodajemy mniej soli niż do ogórków konserwowych, jest to niezwykle ważny czynnik wpływający na smak oraz powodzenie procesu kiszenia. Ile soli potrzebujemy do zrobienia ogórków małosolnych?  Powinniśmy użyć ok. 1 łyżki soli na 1 litr wody. Podczas robienia ogórków małosolnych ważny jest również czas kiszenia, który jest zdecydowanie krótszy w stosunku do ogórków kiszonych.  W przygotowanym przez nas roztworze ogórki kisimy kilka dni. Po tym czasie ogórki są pyszne- chrupiące i pełne smaku!

 

Jak wybrać ogórki do kiszenia?

Podczas ogórkowego sezonu, z łatwością dostaniemy pyszne ogórki od lokalnych sprzedawców. Warto wybrać regionalne ogórki gruntowe, które świetnie nadają się do kiszenia. Możemy dokonać próby przełamania ogórka. Ogórki powinny być kruche (nie mogą się wyginać i nie powinny od razu pękać). I chrupiące w smaku.

 

Ogórki małosolne przepis

Do przygotowania domowych ogórków małosolnych będziemy potrzebować:

około 1 kilogram niewielkich ogórków gruntowych, koper, czosnek, kawałek chrzanu i kilka liści laurowych.

Oprócz tego przygotowujemy zalewę z 1,5 litra wody i 1,5 łyżki soli kamiennej do przetworów.

Wszystkie składniki  należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Możemy odciąć końcówki ogórków.

Przygotowane naczynie na ogórki powinno być wyparzone wrzątkiem, aby ogórki się nie zepsuły ani nie przesiąkły żadnym zapachem z poprzednich przetworów. Na dnie naczynia kładziemy liść laurowy, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz gałązkę kopru. Ogórki małosolne zazwyczaj są zjadane w ciągu kilku dni, dlatego nie trzeba specjalnie przykładać się do ich układania jak w przypadku ogórków kiszonych. Po włożeniu kilku ogórków wkładamy kolejną partię czosnku, liści laurowych, kopru i kilka plasterków chrzanu.

Ogórki zalewamy roztworem wody i soli w proporcjach 1,5 łyżki soli na 1,5 litra wody. Zalewa powinna zakryć całkiem ogórki. Ogórki można zalać gorącą wodą (wówczas można je zjeść nawet po dwóch dniach) lub zimną wodą, wtedy jednak możemy je zjeść dopiero po 4 dniach.

Słoik lub naczynie przykrywamy i odstawiamy – niekoniecznie w chłodne miejsce. Jeśli przygotowujemy ogórki małosolne w słoiku, wystarczy je przykryć zakrętką, z dostępem do powietrza. 

 

Zachęcamy do testowania różnych przepisów na ogórki małosolne! Może przypadnie Wam do gustu ten przepis, gdzie znajdziecie dużo cennych wskazówek dotyczących naczynia do kiszenia lub przepis na ogórki małosolne pikantne- na sucho.

Powodzenia i smacznego!

Udostepnij:
prymat