Curry to jedno z najbardziej charakterystycznych dań orientalnych, które szturmem zdobyło cały świat. Jego smak jest zawsze wyrazisty, a sekret tkwi w dobrze skomponowanej paście curry.
Curry to jedno z najbardziej charakterystycznych dań orientalnych, które szturmem zdobyło cały świat. Jego smak jest zawsze wyrazisty, a sekret tkwi w dobrze skomponowanej paście curry.
Zanim przygotujemy pastę trzeba zdecydować się na poziom ostrości. W Tajlandii curry jest podawane w 3 wariantach: zielonym, żółtym i czerwonym. Przy czym zielone jest najdelikatniejsze, a czerwone najbardziej pikantne ze wszystkich. Pasty curry są świetną bazą do przygotowywania wielu tajskich dań.
Curry zwyczaj jest podawane w misce z ryżem i ma konsystencję rzadkiej zupy. Dzisiaj postanowiłem trochę poeksperymentować i stworzyć coś nowego. Zapraszam na zielone, delikatne curry ze świeżymi warzywami i chrupiącymi krewetkami.