
Domowe ciasto francuskie zostało swego czasu owiane złą sławą. Jednak my z chęcią podejmiemy się walki ze wszystkimi legendami na jego temat! Wbrew pozorom samo przygotowanie nie jest wcale trudne. Z kolei skład sklepowej wersji pozostawia zazwyczaj wiele do życzenia. Sprawdźcie, jak przygotować je w pojedynkę, bez większego wysiłku oraz zainspirujcie się sprawdzonymi przepisami!
Ciasto francuskie i jego smakowity fenomen
Dobrze wszystkim znane i niezwykle lubiane ciasto francuskie to rodzaj ciasta, które posiada charakterystyczną, warstwową strukturę składającą się z cienkich listków. A wszystko to zasługa sporej zawartości tłuszczu, odpowiedniego wałkowania oraz pieczenia w wysokiej temperaturze.
Wielu historyków twierdzi, że ciasto francuskie było znane już starożytnym Grekom i Rzymianom. Z tą różnicą, że dodawali do niego oliwę, co obecnie nie jest raczej praktykowane. Gdy popatrzymy na Bliski Wschód i popularną baklawę, tam również możemy dostrzec podobne wpływy cukiernicze. Niektórzy twierdzą, że ciastu francuskiemu nie mogli oprzeć się Francuzi już w Średniowieczu. Z kolei w Polsce ciasto zdobyło ogromną popularność w XVIII wieku pod wodzą Napoleona Bonaparte i cieszy się nią… aż do dziś!
Jak zrobić ciasto francuskie, które przyprawi Was o maślany zawrót głowy?
Tak naprawdę wystarczy kilka składników, które z pewnością każdy z Was będzie miał w swoim domu. Cały szkopuł tkwi w wałkowaniu, które należy powtórzyć kilka razy. Jednak, jeśli macie kilka wolnych godzin lub wolny weekend, warto go poświęcić dla tego wyjątkowego, maślanego smaku. Jak zrobić ciasto francuskie? Zobaczcie sami:
Przepis na ciasto francuskie krok po kroku:
1. Przesiewamy na blacie lub stolnicy 200 gramów mąki pszennej.
2. Sięgamy po 200 gramów masła, kroimy je w drobną kosteczkę oraz dodajemy 2/3 łyżeczki soli (jeśli chcecie przygotować ciasto francuskie w wersji na słodko, to wzbogaćcie całość o 4 łyżki cukru pudru i dodajcie jedynie 1/3 łyżeczki soli).
3. Całość siekamy precyzyjnie nożem i rozcieramy palcami – mają powstać niewielkie okruszki ciasta.
4. Stopniowo wlewamy kilka łyżek zimnej wody – tak, aby ze złączonych składników powstała kula. Tak przygotowane ciasto zawijamy folią i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
5. Blat bądź stolnicę podsypujemy mąką. Następnie wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 15x20 cm.
6. Gotowe ciasto składamy na pół, a potem jeszcze raz na pół i rozwałkowujemy w ten sposób, by uzyskać taki sam prostokąt.
7. Wałkowanie powtarzamy jeszcze 2-3 razy. Na sam koniec ponownie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Domowe ciasto francuskie gotowe! Możecie trzymać je w lodówce przed upieczeniem przez maksymalnie 3 dni lub jeśli tylko potrzebujecie – zamrozić.
Ciasto francuskie – przepisy, na przysmaki, od których nie będziecie mogli się oderwać
Słodki klasyk? Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem lub… czymkolwiek tylko zechcecie! Możecie śmiało dodać do nich nutellę, konfiturę czy krem pistacjowy. Aż ślinka cieknie! Rogaliczki są proste i szybkie w przygotowaniu, a efekt wow gwarantowany.
Nie mogłoby też zabraknąć gwiazdy każdej domówki, czyli ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem! Oczywiście wypełnionych serem feta, a najlepiej jeszcze serem żółtym. Jesteśmy pewni, że Wasi goście będą zachwyceni smakiem tego kultowego specjału.
A jeśli macie ciut więcej czasu, to idealnym pomysłem może okazać się warkocz z ciasta francuskiego nadziewany kurczakiem. Do tego jeszcze brokuły i masa żółtego sera. Jedyna w swoim rodzaju inspiracja na obiad lub kolację? Misja wykonana!
Skoro już wiecie, jak przygotować ciasto francuskie, przepisy pełne smaku tylko czekają na ich wykorzystanie. Do dzieła!