Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Jak zrobić ciasto francuskie od podstaw? Nie taki diabeł straszny jak go pieką!

Jak zrobić ciasto francuskie od podstaw? Nie taki diabeł straszny jak go pieką!

Domowe ciasto francuskie zostało swego czasu owiane złą sławą. Jednak my z chęcią podejmiemy się walki ze wszystkimi legendami na jego temat! Wbrew pozorom samo przygotowanie nie jest wcale trudne. Z kolei skład sklepowej wersji pozostawia zazwyczaj wiele do życzenia. Sprawdźcie, jak przygotować je w pojedynkę, bez większego wysiłku oraz zainspirujcie się sprawdzonymi przepisami! 

Ciasto francuskie i jego smakowity fenomen 

Dobrze wszystkim znane i niezwykle lubiane ciasto francuskie to rodzaj ciasta, które posiada charakterystyczną, warstwową strukturę składającą się z cienkich listków. A wszystko to zasługa sporej zawartości tłuszczu, odpowiedniego wałkowania oraz pieczenia w wysokiej temperaturze. 

Wielu historyków twierdzi, że ciasto francuskie było znane już starożytnym Grekom i Rzymianom. Z tą różnicą, że dodawali do niego oliwę, co obecnie nie jest raczej praktykowane. Gdy popatrzymy na Bliski Wschód i popularną baklawę, tam również możemy dostrzec podobne wpływy cukiernicze. Niektórzy twierdzą, że ciastu francuskiemu nie mogli oprzeć się Francuzi już w Średniowieczu. Z kolei w Polsce ciasto zdobyło ogromną popularność w XVIII wieku pod wodzą Napoleona Bonaparte i cieszy się nią… aż do dziś! 

Jak zrobić ciasto francuskie, które przyprawi Was o maślany zawrót głowy? 

Tak naprawdę wystarczy kilka składników, które z pewnością każdy z Was będzie miał w swoim domu. Cały szkopuł tkwi w wałkowaniu, które należy powtórzyć kilka razy. Jednak, jeśli macie kilka wolnych godzin lub wolny weekend, warto go poświęcić dla tego wyjątkowego, maślanego smaku. Jak zrobić ciasto francuskie? Zobaczcie sami: 

 

Przepis na ciasto francuskie krok po kroku:

1. Przesiewamy na blacie lub stolnicy 200 gramów mąki pszennej.

2. Sięgamy po 200 gramów masła, kroimy je w drobną kosteczkę oraz dodajemy 2/3 łyżeczki soli (jeśli chcecie przygotować ciasto francuskie w wersji na słodko, to wzbogaćcie całość o 4 łyżki cukru pudru i dodajcie jedynie 1/3 łyżeczki soli).  

3. Całość siekamy precyzyjnie nożem i rozcieramy palcami – mają powstać niewielkie okruszki ciasta.  

4. Stopniowo wlewamy kilka łyżek zimnej wody – tak, aby ze złączonych składników powstała kula. Tak przygotowane ciasto zawijamy folią i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.  

5. Blat bądź stolnicę podsypujemy mąką. Następnie wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 15x20 cm.  

6. Gotowe ciasto składamy na pół, a potem jeszcze raz na pół i rozwałkowujemy w ten sposób, by uzyskać taki sam prostokąt.  

7. Wałkowanie powtarzamy jeszcze 2-3 razy. Na sam koniec ponownie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

 

Domowe ciasto francuskie gotowe! Możecie trzymać je w lodówce przed upieczeniem przez maksymalnie 3 dni lub jeśli tylko potrzebujecie – zamrozić.  

Ciasto francuskie – przepisy, na przysmaki, od których nie będziecie mogli się oderwać 

Słodki klasyk? Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem lub… czymkolwiek tylko zechcecie! Możecie śmiało dodać do nich nutellę, konfiturę czy krem pistacjowy. Aż ślinka cieknie! Rogaliczki są proste i szybkie w przygotowaniu, a efekt wow gwarantowany. 

Nie mogłoby też zabraknąć gwiazdy każdej domówki, czyli ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem! Oczywiście wypełnionych serem feta, a najlepiej jeszcze serem żółtym. Jesteśmy pewni, że Wasi goście będą zachwyceni smakiem tego kultowego specjału. 

A jeśli macie ciut więcej czasu, to idealnym pomysłem może okazać się warkocz z ciasta francuskiego nadziewany kurczakiem. Do tego jeszcze brokuły i masa żółtego sera. Jedyna w swoim rodzaju inspiracja na obiad lub kolację? Misja wykonana! 

Skoro już wiecie, jak przygotować ciasto francuskie, przepisy pełne smaku tylko czekają na ich wykorzystanie. Do dzieła!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marek 4 tygodnie temu
Witam. Tak nie robi się francuskiego ciasta... Warstwy powstają poprzez wałkowanie ciasta oraz tłuszczu ale nie wymieszanego razem! Ciasto to woda, mąka i sól. Ciasto musi być mocnej konsystencja. Tworzymy kulę i nacinamy na 4 części. Wałkujemy w kształt 4ro ramiennej gwiazdy w taki sposób by środek był 4 razy grubszy od ramion. Masło wymieszane z mąką w kształcie prostokąta układamy na środku i zamykamy ramionami... Wtedy wałkujemy całość na prostokąt. Zawijamy na 4. Od zewnątrz do środka z każdej strony i zamykamy. 4x4 to znaczy 4 wałkowania i składanie na 4.... Muszą być widoczne na przemian warstwy ciasta i tłuszczu... Powodzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak