Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Jak właściwie ostrzyć noże?

Jak właściwie ostrzyć noże?

Ostre noże to podstawa dla każdego szefa kuchni. Ich jakość to nie tylko kwestia ich wykonania i materiałów, ale także właściwej opieki i dbania o ostrze. W jaki sposób?

Noże należy ostrzyć regularnie, mniej więcej raz w miesiącu, w zależności od tego, jak często i intensywnie ich używamy. Najlepiej nadaje się do tego dobra ostrzałka, która ma kilka stopni ostrzenia (najczęściej dwa lub trzy) do wyboru. Wtedy do stępionych narzędzi użyjemy wszystkich kolejnych trzech stopni, a do odświeżenia skorzystamy tylko z dwóch ostatnich. Co ważne, w każdym slocie wykonujemy nie więcej niż kilka ruchów. Najlepsze ostrzałki na rynku posiadają koła stalowe pokryte proszkiem diamentowym oraz np. koło z kamienia szlifierskiego.

Pamiętajmy też, że noże zrobione ze zbyt miękkiej stali zawsze będą się szybciej tępić i gorzej ostrzyć. Natomiast sprzęty lepszej jakości najczęściej robione są z twardszej, solidniejszej stali niemieckiej – z nimi będziemy cieszyć się bardzo sprawnym krojeniem i efektywnym ostrzeniem przez dużo dłuższy czas.

Autor: Zwieger

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak