Większość z nas uwielbia soczyste, aromatyczne mięso z grilla. Sztuką jest przyrządzić je tak, aby jednocześnie było chrupiące, dopieczone w środku, ale nie spalone z zewnątrz. Istnieje kilka niezawodnych wskazówek, dzięki którym Wasze kiełbaski, burgery, karkówka i steki z grilla będą smakowały jak z pierwszorzędnej restauracji.
Grillowanie wołowiny
Mięso wołowe powinno być wyjęte z lodówki ok. 20-30 minut przed rozpoczęciem grillowania. Tak aby osiągnęło temperaturę pokojową. Należy zwrócić uwagę również na to aby nie było przerośnięte. Wołowinę możemy marynować w przyprawach, winie, ale równie dobrze możemy ją tylko delikatnie posolić przed wrzuceniem na ruszt. Po upieczeniu, nasz stek powinien „odpocząć” ok. 5-10 minut, tak aby się rozprężył i delikatnie puścił sok, którym to go polewamy przed podaniem.
Czas grillowania wołowiny zależny jest od stopnia wysmażenia jaki preferujemy.
Grillowanie wieprzowiny
Wieprzowinę warto min. 20-30 minut przed grillowaniem zamarynować. Grillujemy ją na średnim ogniu, z każdej strony, kilkakrotnie obracając do momentu, Az osiągniemy odpowiedni poziom wysmażenia. Po wszystkim, zawijamy ją w folię aluminiową, w której „odpoczywa ok. 5 minut”.
Grillowanie kurczaka
Piersi z kurczaka grillujemy bez kości bezpośrednio na grillu. Wcześniej możemy je zamarynować w ulubionych przyprawach. Nie obracamy go za często, raczej czekamy aż z każdej strony osiągnie pożądany stopień wysmażenia i zdejmujemy z rusztu.
Dodatkowe wskazówki:
- Mięso łatwiej grillować podzielone na porcje
- Grilluj mięso o temperaturze pokojowej, nigdy zaraz bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
- Chude mięso warto obłożyć plasterkami boczku lub słoniną, aby nie wyschło na grillu
- Pozwól mięsu odpocząć zanim je pokroisz.