Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Jak przyrządzić kanie? Najsmaczniejsze przepisy na grzyby

Jak przyrządzić kanie? Najsmaczniejsze przepisy na grzyby

Duże kapelusze z blaszką, szczupłe nóżki, biały kolor i przede wszystkim - wyjątkowy smak! Tak oto można opisać kanie, czyli jedne z najbardziej poszukiwanych grzybów w lasach. Choć niektórzy obawiają się je zbierać ze względu na ich delikatne podobieństwo do muchomorów sromotnikowych, to doświadczeni grzybiarze już na pierwszy rzut oka rozpoznają ten smakowity kąsek, jakim jest kania. Jeśli masz je w swoim koszyku to dowiedz się, jak przyrządzić najsmaczniejsze kanie, jakie kiedykolwiek jadłeś!

Jak usmażyć kanie, aby ich nie zepsuć? 

Grzyby kanie doskonale nadają się do smażenia. Przez swój płaski, rozłożysty kapelusz mogą stanowić zastępstwo dla kotletów schabowych! Przyrządź smażone kanie w panierce, a na pewno nie pożałujesz. Grzybom tym nie trzeba wiele przypraw, ponieważ same w sobie mają pyszny smak. Wystarczy pieprz i sól, a kanie panierowane będą już smakowitym obiadem, przekąską czy też tak przygotowane mogą zostać zamarynowane! Przepis tutaj: Marynowane kanie w panierce.  

Kanie jako podstawa wegetariańskich dań 

Wiemy już, że kotlety z kani stanowią poniekąd zamiennik dla kotletów schabowych. Ale to nie jedyne wegetariańskie danie, które można przygotować z tych grzybów. Kanie mogą zostać wykorzystane jako substytut... flaczków! Przygotowuje się je na rosole z dodatkiem warzyw, cebuli i oczywiście grzybków. Flaczki z kani mają podobną konsystencję do tych mięsnych, a przy tym – dla wielu – lepszy smak.  

Marynowane kanie, czyli klasyka grzybowych przepisów 

Dla wielu grzybowe zbiory równają się jedynie z suszeniem i marynowaniem grzybów - to w pełni zrozumiałe! Dzięki marynowaniu, suszeniu czy też mrożeniu możemy zachować duże zapasy grzybów i uchronić je przed zepsuciem. Wiemy już, że można marynować smażone, panierowane kanie – to ciekawy i nieoczywisty przepis! Dla fanów klasyki także coś mamy – to marynowane kanie w zalewie octowej. Przepis, który polecam, to uniwersalna zalewa do tak naprawdę każdego rodzaju grzybów. Kani także! Zalewa do marynowanych grzybów składa się z wody, octu, cukru i odpowiednio skomponowanych przypraw. Koniecznie sprawdźcie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lekos 3 tygodnie temu
Weź papier toaletowy , ten nie perfumowany. Namocz w mleku . Odsącz delikatnie. Ulep kotlet. Posyp solą dodaj pieprzu i lubczyku. Teraz mąka i panierka ( jaką chcecie) . I smażyć z jednej i drugiej strony. Jak ktoś wyczuje różnice między papierem a kanią stawiam flaszkę.
olo 4 dni temu
Ubogie to Twoje menu.
Mari 6 dni temu
Ktoś widocznie nie potrafi usmażyć kani w panierce, ale po co mu kanie ,b skoro może zrobić to samo z papieru toaletowego
Lucek 2 tygodnie temu
Kanie lepsze i zdrowsze niż schabowy. Uwielbiam.
Paweł 3 tygodnie temu
Weź teraz tą flaszkę i walnij się w czaszkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak