Jak odpowiednio marynować mięso na grilla?

Smak mięsa z grilla tkwi w marynacie. Odpowiednie przyprawienie mięsa to jeden z kluczy do sukcesu udanego grillowania. Są osoby, które twierdzą, że nie należy psuć smaku mięsa przyprawami i jedyne czego mu potrzeba to sól i pieprz, ale inna szkoła twierdzi, że dzięki przyprawom mięso nabiera wyjątkowego aromatu, a jego smak jest głębszy i pełniejszy. Sprawdźcie nasze wskazówki na udane marynowanie mięsa z grilla.
Klasyczny marynata na grilla bazuje na trzech podstawowych składnikach: oleju, kwasu i przypraw.
Olej – powinien być odporny na wysoką temperaturę.
Kwas – z powodzeniem możecie użyć soku z cytryny, octu, ale także wina lub piwa.
Przyprawy – użyj swoich ulubionych
Czas marynowania zależy od rodzaju mięsa oraz wielkości marynowanych kawałków.
Powinien wynosić o kilkunastu minut do kilkunastu godzin. Więcej o czasie grillowania dowiesz się w tym tekście.
Mięso, które zamierzamy grillować powinno być w całości zanurzone w marynacie, przez cały czas trwania procesu.
Komentarze (0)