Jak marynować?

08.05.2018 00:33
Jak marynować?

Odpowiednio skomponowana marynata do mięsa, nie tylko sprawi, że będzie bardziej kruche, ale również wzbogaci i podkreśli jego smak. Aby nasze grillowanie potrawy były udane, należy pamiętać o kilku prostych zasadach związanych z marynowaniem mięsa.

Marynujemy wyłącznie świeże mięso. Jeżeli było wcześniej mrożone, czekamy z marynowaniem aż w 100% się rozmrozi. W trakcie marynowania, mięso powinno się znajdować w lodówce.

Marynata powinna równomiernie pokrywać cały kawałek naszego mięsa, aby z każdej strony miało szansę nabrać smaku i aromatu.

Marynowane kawałki mięsa powinny mieć jednakową wielkość. Dzięki temu uzyskamy jednakowy smak każdego z nich.

Jako bazę do marynaty możemy wykorzystać składniki, które z pewnością znajdują się w większości lodówek np. oliwę, musztardę, jogurt, sos sojowy itp. Do bazy dodajemy nasze ulubione przyprawy oraz zioła, tak aby nie zdominować smaku marynowanego mięsa lub warzyw. Do marynowania mięsa często wykorzystuje się również alkohole np. nalewki, wino lub piwo.

Czas marynowania mięsa zależy w głównej mierze od jego typu oraz wielkości. Aby przyspieszyć cały proces, mięso przed włożeniem do marynaty można delikatnie ponacinać lub ponakłuwać szpikulcem.

Małe porcje mięsa, przeznaczone na grilla, wystarczy umieścić w marynacie na kilkadziesiąt lub kilkanaście minut przed rozpoczęciem grillowania.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Powiązane przepisy

prymat