Nie od dziś wiadomo, że do carbonary najlepiej pasuje świeżo mielony czarny pieprz, a do steka z grilla grubo mielona sól z płatkami chili. Grubość mielenia przypraw ma znaczenie i wpływa na smak potraw. Jak zatem dobierać grubość mielenia do naszych ulubionych dań?
Do najczęściej spotykanych przypraw w młynkach należą różnego rodzaju pieprze oraz sole. Zdarzają się również ziarna i przyprawy. Ciekawą ofertę młynków ma marka Prymat. Znajdziesz w niej między innymi pieprz czarny, kolorowy, sól himalajską, ale także kompozycję przypraw do sałatek, czosnek suszony czy sól ziołową. Zaletą przypraw w młynkach jest ich dłuższa świeżość, bardziej intensywny smak i aromat. A także – bardzo wygodny – 3-stopniowy mechanizm regulujący grubość mielenia ziaren .
Świeżo mielony pieprz czarny to klasyczny dodatek do bardzo wielu dań. Jednak sięgając po młynek z pieprzem, warto sprawdzić, czy mechanizm ma możliwość regulowania grubości mielenia. Dlaczego? Bo grubość zmielonych ziaren wpływa na smak i wygląd naszych potraw! Grubo zmielone ziarna pieprzu czarnego czy pieprzu kolorowego będą idealne do dań mięsnych z grilla np. steka, karkówki czy grillowanych warzyw. W ten sposób zmielone ziarna mają intensywny smak i wyrazistą strukturę, która świetnie komponuje się z mięsem. Średnie mielenie sprawdzi się do doprawiania kanapek czy sałatek. Drobno zmielony, świeży pieprz to doskonałe uzupełnienie potraw z makaronu z dodatkami - szpinakiem, boczkiem, pomidorami, cukinią… Drobniejsza struktura przyprawy będzie mniej wyczuwalna, ale nadal zyskujemy mocny aromat i smak.
Druga – najczęściej wykorzystywana przyprawa w młynkach – to sól. Prymat przygotował kilka rodzajów soli: sól morską, sól himalajską, sól ziołową czy mieszankę soli z pieprzem czarnym. Jeśli ustawisz mechanizm na grube mielenie, Twoja potrawa zyska intensywny smak i wyczuwalną, widoczną strukturę kryształków soli. W ten sposób mieloną sól możesz wykorzystać jako element dekoracji dań czy deserów (np. z karmelem).
Młynek z przyprawą do sałatek to jeden z często docenianych produktów Prymat. Świeżo mielone zioła i przyprawy (m.in. papryka, cebula, pieprz, bazylia, natka pietruszki) dodają sałatce pięknego aromatu oraz podkreślają smak składników. Ta kompozycja jest tak uniwersalna, że z powodzeniem możesz jej użyć także do zup czy sosów. Tu grubość mielenia dobierz do oczekiwanego efektu, jaki chcesz osiągnąć. Jeśli przyprawa ma być wyczuwalna i widoczna – ustaw mechanizm na grube mielenie; jeśli jednak zależy Ci na intensywny aromacie – ustaw go w pozycji minimalnej.
Przyprawa ziołowa z chili to niezwykle aromatyczna kompozycja z kolendrą i chili. Grubo zmielona świetnie podkreśli smak mięsa, nadając mu świeży, nieco orientalny charakter. Drobno zmielona będzie idealna do warzywnych gulaszy czy zapiekanek.
Młynek młynkowi nierówny. Kupując, wybierz taki, który umożliwia Ci regulowanie grubości mielenia – dzięki temu Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze i bardziej różnorodne.