Wśród wszystkich przygotowań do świąt jest jedna czynność, która kochają chyba wszyscy, i mali, i duzi. Mowa o ubieraniu choinki. To chwila, która zwykle łączy domowników wokół pachnącego drzewka. W wielu polskich domach wśród bożonarodzeniowych tradycji jest również wspólne kucharzenie. A gdyby tak połączyć wszystko i przygotować słodkie ozdoby na choinkę czy na świąteczny stół? To nic trudnego! Oto garść inspiracji i pomysły na bożonarodzeniowe dekoracje, które będą cieszyć zarówno oko, jak i podniebienie.
Jadalne ozdoby na choinkę mają długą tradycję
Zwyczaj dekorowania drzewka sięga kilku wieków wstecz i pierwotnie był związany z przedchrześcijańską ludową tradycją. Do Polski przystrajanie choinki przywędrowało wraz z niemieckimi protestantami na przełomie XVIII i XIX wieku. Ten zwyczaj powoli wypierał inne bożonarodzeniowe tradycje. Najpierw pojawił się w miastach, a potem na wsiach, zastępując m.in. przygotowywanie ozdobnego snopka zboża czy podłaźniczki.
Współcześnie na choince wiesza się głównie bombki, gotowe łańcuchy i lampki. Dawniej drzewko dekorowano jadalnymi ozdobami – orzechami zawiniętymi w sreberko, rajskimi jabłuszkami, piernikami czy ciasteczkami – a także własnoręcznie przygotowywano ozdoby z papieru i bibuły. Dziś warto kontynuować te tradycje. Tym bardziej że przygotowywanie słodkich ozdób świątecznych to prawdziwa przyjemność.
Jadalne ozdoby świąteczne – 7 pomysłów
1. Pierniczki
Pierniczki na choinkę to najpopularniejsza jadalna ozdoba. Tuż po upieczeniu są kruche, dlatego należy przygotować je wcześniej i odstawić. Aby stały się miękkie, można przechowywać je w puszce lub dużym słoiku z dodatkiem jabłka albo skórki pomarańczy. Na blogu Doradca smaku znajdziesz przepis na mocno korzenne pierniczki. Są pyszne i mają obłędny zapach.
2. Pomarańcze z goździkami
Warto przed świętami zaopatrzyć się w sporą liczbę pomarańczy, bo będą one piękną i pachnącą ozdobą choinkową. Można przygotować je na dwa sposoby. Po pierwsze całą pomarańczę po umyciu nakłuwamy goździkami, tworząc regularny wzór i obwiązujemy kolorową wstążeczką. Taka "bombka" pięknie wygląda i pachnie – owocem i goździkami.
3. Suszone plastry pomarańczy
Kolejna propozycja to plastry suszonej pomarańczy. Można zrobić z nich nie tylko ozdoby na choinkę, ale też udekorować prezenty i świąteczne wieńce, czy po prostu ułożyć ozdobę na świątecznym stole, wraz z gałązkami iglaka. Jak je przygotować? Owoce myjemy i bardzo ostrym nożem kroimy w plastry o grubości ok. 8 mm. Tak przygotowane pomarańcze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku, suszarce do grzybów czy na kaloryferze. Poza pomarańczą do suszenia nadają się też inne cytrusy – limonki, grejpfruty czy cytryny.
Domek z piernika to bardzo efektowna dekoracja świątecznego stołu. Zjadanie słodkich elementów z pewnością ucieszy dorosłych i dzieci. Piernikowa chatka nie jest trudna w przygotowaniu, ale wymaga zdolności manualnych, szczególnie przy ozdabianiu.
Podczas świąt Bożego Narodzenia królują wypieki i ciasteczka o korzennym, głębokim smaku i zapachu. Poza tradycyjnymi pierniczkami można przygotować także piernikową choinkę. Ozdobiona kolorowym lukrem udekoruje świąteczny stół.
6. Orzechy w sreberkach
Dawniej orzechy wieszano na choince, aby przynosiły siłę i dobrobyt. To zatem odwołanie się do tradycji. Taka ozdoba jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy orzech włoski obwiązać wstążeczką, którą powiesimy na choince, a następnie owinąć sreberkiem. Przygotowanie tych ozdób choinkowych można powierzyć dzieciom. Bez problemu poradzą sobie z zadaniem.
7. Muffiny piernikowe z miodowym bałwankiem
Muffiny piernikowe z miodowym bałwankiem to bardzo dekoracyjne słodkości, w sam raz na świąteczny stół. Do ich przygotowania również można zaangażować całą rodzinę. Babeczki dekorujemy bardzo nietypowo – trzema kulkami oblanymi białą czekoladą. Wesoły bałwanek na deser z pewnością rozbawi gości.
Po więcej przepisów na słodkie ozdoby świąteczne i bożonarodzeniowe przysmaki zajrzyj na stronę Doradca smaku.