Wydaje się, że ugrillowanie skrzydełek kurczaka czy udek jest proste... Tymczasem grillowanie mięsa drobiowego nie może być pozbawione pewnych zasad, których przestrzeganie przyniesie efekt w postaci soczystego kawałka mięsa o chrupiącej skórce. W czym marynować kurczaka na grilla? Przeczytajcie nasze wskazówki!
Jak zamarynować kurczaka na grilla?
Marynowanie kurczaka na grilla powinniśmy rozpocząć od wyboru marynaty, którą chcemy przyrządzić. Mięso drobiowe jest bardzo delikatne i dopiero przyprawy nadają mu wyrazisty smak. W czym zamarynować kurczaka na grilla? Do kurczaka pasują zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka słodka oraz czosnek. Jeśli dodacie do ziół jogurt naturalny, powstanie świetna marynata jogurtowa. Wszystkie te przyprawy znajdziemy w mieszance przypraw do drobiu marki Prymat – KURCZAK GRILL. Na liście składników tej mieszanki znajdziemy również chili, cebulę, kolendrę, kminek oraz ziele angielskie. Do kurczaka polecamy również gotowe marynaty w płynie, a wśród nich marynatę klasyczną i pikantną. Marynatę można również przygotować samodzielnie, na przykład według przepisu Doradczyni Smaku - Aleksandry, która przygotowała pyszne skrzydełka z kurczaka w wersji słodko-pikantnej.
Jak zamarynować udka z kurczaka na grilla?
Soczyste udka to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych, jakie można zrobić na grillu. Wybierając udka z kurczaka na grilla powinniśmy zadbać o to, aby były zbliżone do siebie wielkością, dzięki czemu łatwiej nam będzie kontrolować czas pieczenia mięsa. Marynowanie udek z kurczaka na grilla zaczynamy od ich umycia i osuszenia ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem usuwamy błonki i ewentualnie skórę, jeśli nie chcemy jej na grillu, jednak jest wielu zwolenników chrupiącej skórki.
Jak zamarynować udka z kurczaka na grilla? Grillowane udka doprawiamy według uznania. Część osób wybierze łagodniejszy ziołowy smak. Inni natomiast przygotują pikantną marynatę z dodatkiem miodu. Idealne udka z grilla będą mieć wyrazisty smak. Mięso powinno być miękkie i soczyste, a skórka zarumieniona i chrupiąca. Udka z grilla najczęściej podaje się z dipami, grillowanymi warzywami, surówkami lub też pomidorową salsą.
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?
Fani lekkich dań grillowych najczęściej wybiorą pierś z kurczaka. Można ją przygotować na wiele sposobów. Przepisy różnią się przede wszystkim sposobem przygotowania marynaty. Jak zamarynować fileta z kurczaka na grilla? Marynowanie kurczaka na grilla, nie różni ze względu na to, który fragment mięsa marynujemy. Możemy zatem śmiało wykorzystać wspomniane wyżej marynaty.
Jednak w odróżnieniu od udek, świetnie na grillu sprawdzą się piersi z kurczaka nadziewane różnymi dodatkami, jak na przykład szpinakiem z cebulką, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Spośród przepisów naszych Doradców Smaku polecamy piersi z kurczaka z grilla faszerowane kozim serem.
Szaszłyki z kurczaka z grilla
Szaszłyki drobiowe to jedna z najpopularniejszych opcji podania drobiu z grilla. Przygotowanie tego dania zaczynamy od doprawienia mięsa, które powinno spędzić w marynacie przynajmniej kilkadziesiąt minut. Krojąc pierś z kurczaka musimy pamiętać o tym, że podczas grillowania mięso znacznie zmniejszy swoją objętość, warto więc przygotować większe kawałki.
Pokrojone warzywa i zamarynowane mięso nadziewamy na szpilki lub patyki do szaszłyków. Drewniane patyczki możemy wcześniej namoczyć w wodzie, aby nie zajęły się ogniem podczas grillowania. Z mięsem drobiowym idealnie komponuje się papryka, cebula, cukinia, młode ziemniaczki oraz pieczarki. Przygotowując szaszłyki powinniśmy kierować się zasadą, że składniki bardziej mokre lub tłuste (np. boczek) powinny sąsiadować z produktami suchymi. Szaszłyki powinny nie tylko dobrze smakować, ale ważny jest również ich wygląd. Kilka kolorowych warzyw i sukces murowany, jak w propozycji opublikowanej na naszym serwisie z przepisem na szaszłyki z kukurydzy i kurczaka.
Kiedy grillowany kurczak jest gotowy?
Grillowane dania z kurczaka będą gotowe, gdy mięso osiągnie temperaturę 75-80 °C, a mięso jest w środku białe i lekko odchodzi od kości. Całego kurczaka o masie powyżej 1 kg będziemy grillować pod przykryciem przez około 60-90 minut. Pierś z kurczaka będziemy grillować nie dłużej niż 15-20 minut.