GRILL - jak grillować kurczaka?

6 dni temu
GRILL - jak grillować kurczaka?

Wydaje się, że ugrillowanie skrzydełek kurczaka czy udek jest proste... Tymczasem grillowanie mięsa drobiowego nie może być pozbawione pewnych zasad, których przestrzeganie przyniesie efekt w postaci soczystego kawałka mięsa o chrupiącej skórce.

Kurczak idealnie nadaje się na weekendowego grilla. Możemy go grillować w całości lub też w kawałkach. Najczęściej jednak na ruszt trafiają udka z kurczaka, skrzydełka oraz piersi. Grillując kurczaka musimy pamiętać o tym, że mięso drobiowe szybko się wysusza, powinniśmy go więc grillować pod przykryciem. Mięso przed wysuszeniem chronią również kości oraz skóra. Aby uniknąć wysuszenia mięsa w trakcie grillowania warto podlewać kawałki kurczaka wcześniej przygotowaną marynatą.

 

Marynata do kurczaka z grilla

Przygotowanie kurczaka na grilla powinniśmy rozpocząć od wyboru marynaty. Mięso drobiowe jest bardzo delikatne i dopiero przyprawy nadają mu wyrazisty smak. Do kurczaka pasują zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka słodka oraz czosnek. Wszystkie te przyprawy znajdziemy w mieszkance przypraw do drobiu marki Prymat – KURCZAK GRILL. Na liście składników tej mieszanki znajdziemy również chili, cebulę, kolendrę, kminek oraz ziele angielskie. Do kurczaka polecamy również gotowe marynaty w płynie, a wśród nich marynatę klasyczną i pikantną. Marynatę można również przygotować samodzielnie, na przykład według przepisu Doradczyni Smaku - Aleksandry, która przygotowała pyszne skrzydełka z kurczaka w wersji słodko-pikantnej.

 

Skrzydełka z grilla 

Soczyste skrzydełka to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych, jakie można zrobić na grillu. Wybierając skrzydełka powinniśmy zadbać o to, aby były zbliżone do siebie wielkością, dzięki czemu łatwiej nam będzie kontrolować czas pieczenia mięsa. Przygotowanie skrzydełek zaczynamy od ich umycia i osuszenia ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem usuwamy najcieńsze końcówki skrzydełek, które są pozbawione mięsa i raczej nie potrzebujemy ich na grillu. Na dodatek mogłyby się one nadmiernie spiec podczas grillowania, psując tym samym wygląd ostatecznego dania.

Grillowane skrzydełka doprawiamy według uznania. Część osób wybierze łagodniejszy ziołowy smak. Inni natomiast przygotują pikantną marynatę z dodatkiem miodu. Idealne skrzydełka z grilla będą mieć wyrazisty smak. Mięso powinno być miękkie i soczyste, a skórka zarumieniona i chrupiąca.  Skrzydełka z grilla najczęściej podaje się z dipami, grillowanymi warzywami, surówkami lub też pomidorową salsą.

 

Szaszłyki z kurczaka z grilla

Szaszłyki to jedna z najpopularniejszych opcji podania mięsa drobiowego z grilla. Przygotowanie tego dania zaczynamy od doprawienia mięsa, które powinno spędzić w marynacie przynajmniej kilkadziesiąt minut. Krojąc pierś z kurczaka musimy pamiętać o tym, że podczas grillowania mięso znacznie zmniejszy swoją objętość, warto więc przygotować większe kawałki.

Pokrojone warzywa i zamarynowane mięso nadziewamy na szpilki lub patyki do szaszłyków. Drewniane patyczki możemy wcześniej namoczyć w wodzie, aby nie zajęły się ogniem podczas grillowania. Z mięsem drobiowym idealnie komponuje się papryka, cebula, cukinia, młode ziemniaczki oraz pieczarki. Przygotowując szaszłyki powinniśmy kierować się zasadą, że składniki bardziej mokre lub tłuste (np. boczek) powinny sąsiadować z produktami suchymi. Szaszłyki powinny nie tylko dobrze smakować, ale ważny jest również ich wygląd. Kilka kolorowych warzyw i sukces murowany, jak w propozycji opublikowanej na naszym serwisie z przepisem na szaszłyki z kukurydzy i kurczaka.

Pierś z kurczaka z grilla

Fani lekkich dań grillowych najczęściej wybiorą pierś z kurczaka. Można ją przygotować na wiele sposobów. Przepisy różnią się przede wszystkim sposobem przygotowania marynaty. Świetnie na grillu sprawdzą się piersi z kurczaka nadziewane różnymi dodatkami, jak na przykład szpinakiem z cebulką, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Spośród przepisów naszych Doradców Smaku polecamy piersi z kurczaka z grilla faszerowane kozim serem.

Kiedy grillowany kurczak jest gotowy?

Grillowane dania z kurczaka będą gotowe, gdy mięso osiągnie temperaturę 75-80 °C, a mięso jest w środku białe i lekko odchodzi od kości. Całego kurczaka o masie powyżej 1 kg będziemy grillować pod przykryciem przez około 60-90 minut. Pierś z kurczaka będziemy grillować nie dłużej niż 15-20 minut.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat