Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak zamarynować kurczaka na grilla?

Jak zamarynować kurczaka na grilla?

Wydaje się, że ugrillowanie skrzydełek kurczaka czy udek jest proste... Tymczasem grillowanie mięsa drobiowego nie może być pozbawione pewnych zasad, których przestrzeganie przyniesie efekt w postaci soczystego kawałka mięsa o chrupiącej skórce. W czym marynować kurczaka na grilla? Przeczytajcie nasze wskazówki!

Jak zamarynować kurczaka na grilla?

Marynowanie kurczaka na grilla powinniśmy rozpocząć od wyboru marynaty, którą chcemy przyrządzić. Mięso drobiowe jest bardzo delikatne i dopiero przyprawy nadają mu wyrazisty smak. W czym zamarynować kurczaka na grilla? Do kurczaka pasują zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka słodka oraz czosnek. Jeśli dodacie do ziół jogurt naturalny,  powstanie świetna marynata jogurtowa. Wszystkie te przyprawy znajdziemy w mieszance przypraw do drobiu marki Prymat – KURCZAK GRILL. Na liście składników tej mieszanki znajdziemy również chili, cebulę, kolendrę, kminek oraz ziele angielskie. Do kurczaka polecamy również gotowe marynaty w płynie, a wśród nich marynatę klasyczną i pikantną. Marynatę można również przygotować samodzielnie, na przykład według przepisu Doradczyni Smaku - Aleksandry, która przygotowała pyszne skrzydełka z kurczaka w wersji słodko-pikantnej.

 

Jak zamarynować udka z kurczaka na grilla?

Soczyste udka to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych, jakie można zrobić na grillu. Wybierając udka z kurczaka na grilla powinniśmy zadbać o to, aby były zbliżone do siebie wielkością, dzięki czemu łatwiej nam będzie kontrolować czas pieczenia mięsa. Marynowanie udek z kurczaka na grilla zaczynamy od ich umycia i osuszenia ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem usuwamy błonki i ewentualnie skórę, jeśli nie chcemy jej na grillu, jednak jest wielu zwolenników chrupiącej skórki.

Jak zamarynować udka z kurczaka na grilla? Grillowane udka doprawiamy według uznania. Część osób wybierze łagodniejszy ziołowy smak. Inni natomiast przygotują pikantną marynatę z dodatkiem miodu. Idealne udka z grilla będą mieć wyrazisty smak. Mięso powinno być miękkie i soczyste, a skórka zarumieniona i chrupiąca.  Udka z grilla najczęściej podaje się z dipami, grillowanymi warzywami, surówkami lub też pomidorową salsą.

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?

Fani lekkich dań grillowych najczęściej wybiorą pierś z kurczaka. Można ją przygotować na wiele sposobów. Przepisy różnią się przede wszystkim sposobem przygotowania marynaty. Jak zamarynować fileta z kurczaka na grilla? Marynowanie kurczaka na grilla, nie różni ze względu na to, który fragment mięsa marynujemy. Możemy zatem śmiało wykorzystać wspomniane wyżej marynaty.


Jednak w odróżnieniu od udek, świetnie na grillu sprawdzą się piersi z kurczaka nadziewane różnymi dodatkami, jak na przykład szpinakiem z cebulką, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Spośród przepisów naszych Doradców Smaku polecamy piersi z kurczaka z grilla faszerowane kozim serem.

 

Szaszłyki z kurczaka z grilla

Szaszłyki drobiowe to jedna z najpopularniejszych opcji podania drobiu z grilla. Przygotowanie tego dania zaczynamy od doprawienia mięsa, które powinno spędzić w marynacie przynajmniej kilkadziesiąt minut. Krojąc pierś z kurczaka musimy pamiętać o tym, że podczas grillowania mięso znacznie zmniejszy swoją objętość, warto więc przygotować większe kawałki.

Pokrojone warzywa i zamarynowane mięso nadziewamy na szpilki lub patyki do szaszłyków. Drewniane patyczki możemy wcześniej namoczyć w wodzie, aby nie zajęły się ogniem podczas grillowania. Z mięsem drobiowym idealnie komponuje się papryka, cebula, cukinia, młode ziemniaczki oraz pieczarki. Przygotowując szaszłyki powinniśmy kierować się zasadą, że składniki bardziej mokre lub tłuste (np. boczek) powinny sąsiadować z produktami suchymi. Szaszłyki powinny nie tylko dobrze smakować, ale ważny jest również ich wygląd. Kilka kolorowych warzyw i sukces murowany, jak w propozycji opublikowanej na naszym serwisie z przepisem na szaszłyki z kukurydzy i kurczaka.

 

Kiedy grillowany kurczak jest gotowy?

Grillowane dania z kurczaka będą gotowe, gdy mięso osiągnie temperaturę 75-80 °C, a mięso jest w środku białe i lekko odchodzi od kości. Całego kurczaka o masie powyżej 1 kg będziemy grillować pod przykryciem przez około 60-90 minut. Pierś z kurczaka będziemy grillować nie dłużej niż 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak