Okres jesienno-zimowy pomagają przetrwać rozgrzewające herbaty w świątecznym klimacie. Sprawiają, że szaruga za oknem i mróz szczypiący w twarz nie jest taki zły. Ciepły napój rozgrzewa całe nasze ciało, pyszny smak wywołuje uśmiech na twarz, a kubek pozwala ocieplić zmarznięte dłonie. Magiczne herbaty, które mają prawdziwą moc - dzięki dodatkom!
Nie tylko pomarańcze do herbaty - spróbuj innych owoców!
Pomarańcza i cytryna to dwa klasyki, które najbardziej kojarzą nam się ze świątecznymi herbatami. Ich aromat i smak doskonale komponują się z miodem i korzennymi dodatkami. Jednak to nie jedyna opcja! W okresie jesienno-zimowym można stwierdzić, że przestajemy w większości składać się z wody, a jej miejsce zastępują te hektolitry herbatek! Czasem możemy znudzić się cytrusowymi smakami, warto przetestować wtedy... jabłka i żurawinę! Co więcej, to bardzo proste dodatki, które wystarczy nałożyć łyżeczką prosto do kubka z herbatą. Ale jak to, jak pokroić jabłko łyżeczką? Otóż mowa tu o jabłkach prażonych ze słoika! Tak forma idealnie nadaje się do herbaty, można je łatwo dodać, a potem zjeść! To samo tyczy się żurawiny - spróbujcie produktów marki Smak! Jabłko prażone i żurawina nadadzą słodkości, ale i lekkiej kwaskowości. Stanowią więc świetną alternatywę dla cytrusów, a do tego nie trzeba tu nic kroić, obierać ani sparzać przed dodaniem do napoju!
Przyprawy korzenne i nie tylko!
Cynamon, goździki - te dwie przyprawy na pewno pojawiłby się na pierwszym miejscu na tablicy wyników w Familiadzie po pytaniu “Co dodajemy do zimowej herbaty?”. Opcji jest jednak znacznie więcej! Nie bójmy się na przykład gwiazdek anyżu. Choć mogą kojarzyć się z nielubianą lukrecją, to w gorącej herbacie z wieloma dodatkami stanowią świetne tło dla korzennych połączeń smakowych z nutami owocowymi. Bardziej awangardowe połączenie przypraw i herbaty to... dodanie pieprzu! Ma on działanie rozgrzewające, a przy tym nada przyjemnej ostrości w napoju – bardzo ciekawy smak, który w połączeniu ze smakiem słodkim i kwaśnym stworzy prawdziwą bombę! Jeśli chodzi o inne przyprawy, to jeśli nie mamy świeżego imbiru, ten mielony z saszetki także świetnie sprawdzi się do herbaty!
CIEKAWOSTKA: Czy wiesz, że laski cynamonu są “wielokrotnego użytku”? Nie wyrzucaj ich po zrobieniu jednej herbaty! Laski cynamonu można kilkukrotnie używać do przygotowania aromatycznego napoju, dopóki wyzwalają swój aromat!