Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Dodatki do zimowej herbaty, o których byś nie pomyślał - sprawdź, co dodawać!

Dodatki do zimowej herbaty, o których byś nie pomyślał - sprawdź, co dodawać!

Okres jesienno-zimowy pomagają przetrwać rozgrzewające herbaty w świątecznym klimacie. Sprawiają, że szaruga za oknem i mróz szczypiący w twarz nie jest taki zły. Ciepły napój rozgrzewa całe nasze ciało, pyszny smak wywołuje uśmiech na twarz, a kubek pozwala ocieplić zmarznięte dłonie. Magiczne herbaty, które mają prawdziwą moc - dzięki dodatkom!

Nie tylko pomarańcze do herbaty - spróbuj innych owoców! 

Pomarańcza i cytryna to dwa klasyki, które najbardziej kojarzą nam się ze świątecznymi herbatami. Ich aromat i smak doskonale komponują się z miodem i korzennymi dodatkami. Jednak to nie jedyna opcja! W okresie jesienno-zimowym można stwierdzić, że przestajemy w większości składać się z wody, a jej miejsce zastępują te hektolitry herbatek! Czasem możemy znudzić się cytrusowymi smakami, warto przetestować wtedy... jabłka i żurawinę! Co więcej, to bardzo proste dodatki, które wystarczy nałożyć łyżeczką prosto do kubka z herbatą. Ale jak to, jak pokroić jabłko łyżeczką? Otóż mowa tu o jabłkach prażonych ze słoika! Tak forma idealnie nadaje się do herbaty, można je łatwo dodać, a potem zjeść! To samo tyczy się żurawiny - spróbujcie produktów marki Smak! Jabłko prażone i żurawina nadadzą słodkości, ale i lekkiej kwaskowości. Stanowią więc świetną alternatywę dla cytrusów, a do tego nie trzeba tu nic kroić, obierać ani sparzać przed dodaniem do napoju! 

Przyprawy korzenne i nie tylko! 

Cynamon, goździki - te dwie przyprawy na pewno pojawiłby się na pierwszym miejscu na tablicy wyników w Familiadzie po pytaniu “Co dodajemy do zimowej herbaty?”. Opcji jest jednak znacznie więcej! Nie bójmy się na przykład gwiazdek anyżu. Choć mogą kojarzyć się z nielubianą lukrecją, to w gorącej herbacie z wieloma dodatkami stanowią świetne tło dla korzennych połączeń smakowych z nutami owocowymi. Bardziej awangardowe połączenie przypraw i herbaty to... dodanie pieprzu! Ma on działanie rozgrzewające, a przy tym nada przyjemnej ostrości w napoju – bardzo ciekawy smak, który w połączeniu ze smakiem słodkim i kwaśnym stworzy prawdziwą bombę! Jeśli chodzi o inne przyprawy, to jeśli nie mamy świeżego imbiru, ten mielony z saszetki także świetnie sprawdzi się do herbaty! 

CIEKAWOSTKA: Czy wiesz, że laski cynamonu są “wielokrotnego użytku”? Nie wyrzucaj ich po zrobieniu jednej herbaty! Laski cynamonu można kilkukrotnie używać do przygotowania aromatycznego napoju, dopóki wyzwalają swój aromat! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak