Do jakich potraw dodawać ziele angielskie?

23.03.2022 11:41

Ziele angielskie to jedna z najczęściej wykorzystywanych przypraw w kuchni polskiej. Najczęściej sięgamy po nie w formie ziaren, dodając do zup, wywarów, sosów. Niezwykle wygodne w użyciu jest ziele angielskie mielone, które wspaniale pasuje do kiełbas, dziczyzny i baraniny, jak i do lekkich warzywnych zapiekanek. Sprawdźcie przepis na banalnie prostą zapiekankę według Darii Ładochy i dowiedzcie się, do jakich potraw warto dodać ziele angielskie w wybranej formie! 

Ziele angielskie mielone Prymat ma zniewalający aromat, w którym rozpoznać można nuty kardamonu, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu i wielu innych lubianych przypraw. W języku angielskim, ziele angielskie to allspice, czyli wszystkie przyprawy w jednym ziarenku!

Przepis na zapiekankę: Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 4 rzodkiewki
  • 1 rzepa dajkon (mała)
  • 1 kalarepa
  • 2 cykorie
  • pół główki czosnku
  • 3 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie: Ziele angielskie zmielone wymieszaj z olejem i solą. Warzywa odbierz i pokrój w duże plastry. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym warstwami. Każdą warstwę warzyw polej marynatą, czyli mieszanką oleju i przypraw. Zapiekankę piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Więcej o tej przyprawie przeczytacie na stronie Prymat ➡️ Ziele angielskie Prymat

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat