Do jakich potraw dodawać ziele angielskie?
Ziele angielskie to jedna z najczęściej wykorzystywanych przypraw w kuchni polskiej. Najczęściej sięgamy po nie w formie ziaren, dodając do zup, wywarów, sosów. Niezwykle wygodne w użyciu jest ziele angielskie mielone, które wspaniale pasuje do kiełbas, dziczyzny i baraniny, jak i do lekkich warzywnych zapiekanek. Sprawdźcie przepis na banalnie prostą zapiekankę według Darii Ładochy i dowiedzcie się, do jakich potraw warto dodać ziele angielskie w wybranej formie!
Ziele angielskie mielone Prymat ma zniewalający aromat, w którym rozpoznać można nuty kardamonu, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu i wielu innych lubianych przypraw. W języku angielskim, ziele angielskie to allspice, czyli wszystkie przyprawy w jednym ziarenku!
Przepis na zapiekankę: Składniki:
- 2 ziemniaki
- 4 rzodkiewki
- 1 rzepa dajkon (mała)
- 1 kalarepa
- 2 cykorie
- pół główki czosnku
- 3 łyżeczki ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie: Ziele angielskie zmielone wymieszaj z olejem i solą. Warzywa odbierz i pokrój w duże plastry. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym warstwami. Każdą warstwę warzyw polej marynatą, czyli mieszanką oleju i przypraw. Zapiekankę piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Więcej o tej przyprawie przeczytacie na stronie Prymat ➡️ Ziele angielskie Prymat
Komentarze (0)