Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dlaczego warto czasami sparzyć cebulę?

Dlaczego warto czasami sparzyć cebulę?

Cebula posiada bardzo charakterystyczny smak i zapach. Jedni go uwielbiają, inni wręcz nie znoszą. Cebula potrafi też fantastycznie podkreślić smak potraw, do których ją dodajemy, ale niestety czasami może go zupełnie zdominować.

Co zrobić jeżeli mamy w domu kogoś, kto nie przepada za mocnym, dominującym smakiem cebuli, lub przyrządzamy potrawę, w której cebula jest pożądanym elementem, ale chcemy ją nieco wytłumić, aby inne smaki i aromaty, również były wyczuwalne?

W każdym z tych przypadków pomoże sparzenie cebuli gorącą wodą. To banalnie proste. Obierzcie cebulę, przekrójcie ją na pół lub na ćwiartki, połóżcie ją na spodku lub sitku i oblejcie intensywnym strumieniem gorącej wody.

Uwaga, nie zostawiajcie cebuli we wrzątku, bo się „zagotuje” i nie będzie się nadawała do użycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak