Dlaczego warto czasami sparzyć cebulę?

25.07.2011 16:24
Dlaczego warto czasami sparzyć cebulę?

Cebula posiada bardzo charakterystyczny smak i zapach. Jedni go uwielbiają, inni wręcz nie znoszą. Cebula potrafi też fantastycznie podkreślić smak potraw, do których ją dodajemy, ale niestety czasami może go zupełnie zdominować.

Co zrobić jeżeli mamy w domu kogoś, kto nie przepada za mocnym, dominującym smakiem cebuli, lub przyrządzamy potrawę, w której cebula jest pożądanym elementem, ale chcemy ją nieco wytłumić, aby inne smaki i aromaty, również były wyczuwalne?

W każdym z tych przypadków pomoże sparzenie cebuli gorącą wodą. To banalnie proste. Obierzcie cebulę, przekrójcie ją na pół lub na ćwiartki, połóżcie ją na spodku lub sitku i oblejcie intensywnym strumieniem gorącej wody.

Uwaga, nie zostawiajcie cebuli we wrzątku, bo się „zagotuje” i nie będzie się nadawała do użycia.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat