Asortyment dostępnych na rynku noży jest naprawdę duży, dlatego wybór może się okazać nie lada wyzwaniem. Czym się kierować, kompletując ostrza do swojej kuchni, by posłużyły nam przez lata i ułatwiały codzienne przygotowanie dań?
Jakość
Jakość noża ma ogromne znaczenie dla wygody i tempa gotowania. A jak ją ocenić? Patrząc na materiał. Ostrza noży Zwieger to najwyższej jakości stal niemiecka, charakteryzująca się niezwykłą twardością i wytrzymałością. Stal niemiecka jest dużo twardsza od chińskiej. Warto jednak wiedzieć, że to nazwy określające proporcje stopu, a nie pochodzenie materiału. Dlatego podczas zakupów zwróćmy uwagę nie tyle na miejsce produkcji, co na rodzaj stali, który zapewni odpowiednią ostrość i dłuższe życie narzędzia. Solidny materiał jest wyznacznikiem dobrej jakości noży, dlatego producenci umieszczają na opakowaniu informację o rodzaju użytej stali, a czasem również o stopniu jej twardości, o ile mają się czym chwalić. Inwestując w nóż ze stali niemieckiej, możemy być pewni, że na długo pozostanie ostry i usprawni kuchenne czynności.
Trwałość
Jednym z kryteriów pozwalających określić klasę noża są stopnie twardości HRC w skali Rockwella. Pokazują, jak twarda jest stal danego ostrza. Dlaczego to takie ważne? Bo im wyższa wartość wyrażona w stopniach HRC, tym lepsza stal, z której wykuty został nóż. A im lepszej jakości stal, tym dłużej nóż pozostaje ostry i będzie lepiej spełniał swoje zadania. To dlatego Zwieger oferuje ostrza o twardości od 52 do 56 HRC, która gwarantuje długą żywotność noża, precyzję krojenia oraz łatwość ostrzenia. Dobrej jakości nóż o twardym ostrzu to inwestycja, której nie będziemy żałować, bo odpowiednio użytkowany i przechowywany posłuży nam przez lata.
Efektywność
Dobry nóż uprzyjemni i przyśpieszy codzienne przygotowywanie posiłków. Rozmaite produkty wymagają różnych narzędzi do ich sprawnej obróbki, ale kilka kluczowych modeli zaspokoi wszystkie podstawowe potrzeby amatorów gotowania. Warto pamiętać o używaniu ich zgodnie z przeznaczeniem – wtedy posłużą dobrze i długo.
Jednym z najpopularniejszych ostrzy jest nóż szefa kuchni, służący m.in. do krojenia mięsa, szatkowania kapusty, siekania ziół i cebuli. Podobnie szerokie zastosowanie posiada nóż Santoku, który przy odrobinie wprawy pomoże nam w przygotowaniu nawet najtrudniejszych dań. Nóż uniwersalny, którego ostrze ma ok. 16 cm, przeznaczony jest zarówno do owoców, warzyw, jak i mięsa. W kuchni przydaje się także długi nóż do pieczywa z ząbkowanym ostrzem, mały, poręczny nóż do warzyw, nieoceniony przy obieraniu i krojeniu jarzyn lub drylowaniu owoców, oraz nóż do wycinania, idealny do pieczonego drobiu i wędlin.
Design
Choć nóż posiada przede wszystkim funkcję użytkową, może jednocześnie świetnie się prezentować! Noże Zwieger wykonane zostały z dbałością o każdy szczegół wykończenia – od ostrza po rączkę i detale. Amatorzy gotowania mogą być pewni, że wśród linii noży Zwieger odnajdą zarówno nowoczesny design, jak i modele nawiązujące do klasyki – wszystko w jakości i technologii oczekiwanej przez profesjonalistów. Efekt wizualny dopełni elegancki drewniany blok, który nie tylko chroni ostrze przed zniszczeniem i stępieniem, ale stanowi doskonały element dekoracyjny, pasujący do każdej kuchni.