
Mięso z grilla to prawdziwy rarytas. Sztuką jest przygotować je tak, aby było soczyste w środku, ale nie surowe. Z wierzchu chrupiące, ale nie spalone. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia temperatura grillowania oraz równomierna ekspozycja na temperaturę.
O temperaturze grillowania mięsa oraz jego czasie zostało już powiedziane w zasadzie wszystko. Jedno i drugie zależy od rodzaju mięsa, które przygotowujemy oraz od wielkości kawałków mięsa, które wrzucamy na ruszt.
Należy jednak pamiętać o jeszcze jednej niezwykle istotnej kwestii – obracanie mięsa podczas grillowania.
Pod żadnym pozorem nie róbcie tego za pomocą widelca lu innych ostrych narzędzi. Mięso, które nakłujecie podczas grillowania wypuści soki, wyschnie na wiór i będzie niesmaczne.
Jeżeli planujecie przyjęcie w ogrodzie z grillem w roli głównej, koniecznie zaopatrzcie się w porządne szczypce. Dzięki nim bez trudu obrócicie mięso, które nie będzie się wyślizgiwać, a jednocześnie nie zostanie naruszone i wszystkie soki zostaną w środku do końca grillowania.