
Pyszne, drożdżowe ciasto ułożone w charakterystycznym kształcie, najczęściej z serem i jajkiem, ale może występować w różnych odmianach – tak najprościej można opisać gruziński przysmak zwany chaczapuri. Śmiesznie brzmiąca nazwa przyciąga jak magnes każdego, kto choć raz spróbował jednego z rodzajów tego placka. No właśnie, a ile tych rodzajów jest? Całkiem sporo – prawie jak rodzajów włoskiej pizzy!
Co to jest chaczapuri, czyli zajrzyjmy do środka
Podstawowym składnikiem gruzińskiego chaczapuri jest ciasto drożdżowe, które przygotowuje się z moąki, drożdży (świeżych lub suchych), soli, jajka i najlepiej jogurtu lub podobnego produktu, ale można też dodać zamiast tego wody. I teraz to, co znajdzie się w (albo na!) tym cieście drożdżowym, zależy od jego rodzaju.
Jakie są rodzaje chaczapuri?
W tym artykule zajmiemy się najpopularniejszymi trzema wersjami przepisów na chaczapuri, ale ogólnie jest ich około 6.
- chaczapuri adżarskie - inaczej chaczapuri adżaruli, od regionu Adżarii, to to najbardziej znane chaczapuri w formie otwartego placka w kształcie łódeczki, z dodatkiem sera i jajka. Co ciekawe, samego chaczapuri adżarskiego jest kilka odmian! Aczma, sinroi, borani...
- chaczapuri imertyńskie - czyli chaczapuri imeruli, od regionu Imeruti, to wersja zamkniętego, okrągłego placka z serowym nadzieniem, najczęściej mieszanką fety i mozzarelli, co stosuje się w zastępstwie trudno dostępnego oryginalnego, gruzińskiego sera
- chaczapuri megralskie – czyli chaczapuri megruli, od regoniu Megrelia, można powiedzieć, że to połączenie dwóch poprzednich rodzajów - jest okrągłe, a na wierzchu ma sporą ilość sera
Przepis na chaczapuri – sprawdzone propozycje na gruzińskie chaczapuri
W serwisie Doradca Smaku możecie sprawdzić wiele przepisów na różne odmiany chaczapuri. Odwiedźcie kategorię Kuchnia Gruzińska, gdzie znajduje się specjalna kategoria -> CHACZAPURI.
Które chaczapuri jest najlepsze?
Nie da się wybrać tylko jednego! Warto spróbować wszystkich jego form. Każda ma nieco inne ciasto, nieco inne dodatki i przede wszystkim formę. Mimo tego, z powodzeniem można przygotować pyszne chaczapuri w swojej kuchni. Sprawdźcie różne przepisy i wybierzcie tę wersję, która najbardziej do Was przemawia. Co więcej, eksperymentujcie z własnymi dodatkami! Pyszną opcją jest np. dodatek mielonego mięsa!