
Chrupiąca, delikatna w smaku, symbol lata – oto ona, kalarepa! Zajadamy się nią zwykle w jej surowej formie, a warto wiedzieć, że może być składnikiem wielu interesujących dań! Jeśli do tej pory ograniczaliście się tylko do chrupania pokrojonych słupków - sprawdźcie polecane przepis!
Obiad z kalarepą - co podać?
Kalarepa może grać pierwsze skrzypce w obiedzie albo być istotnym dodatkiem. Na główne danie podajcie kalarepę faszerowaną! To idealny zamiennik papryki, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dodatkowo, dzięki swojemu neutralnemu smakowi dopasuje się do najróżniejszych farszów!
To letnie warzywo stanowi również idealne uzupełnienie obiadu. Prawdziwa klasyka w kuchni, czyli kalarepa duszona – z koperkiem, maślana, rozpływająca się w ustach. Dla fanów bardziej orzeźwiających, kiszonych surówek polecam kalarepę z marchewką. Doda pazura każdemu obiadowi.
Jak kalarepa to pyszna zupa!
Letnia zupa botwinkowa z dodatkiem kalarepy – uwierzcie, coś pysznego! Nie potrzeba żadnych ziemniaków, żadnego jajka. Dodatkowo, to idealny posiłek w upalny dzień, możemy zjeść go na zimno. Przygotowanie nie zajmuje długo, a w upalne dni nikt nie lubi stać nad garnkami!
Awangarda w kuchni, czyli lazania z kalarepą
Kalarepa to nie tylko polski typowy obiad. Jest na tyle uniwersalna, że może stanowić dodatek do dań z różnych kuchni świata. Spróbuje tej przepysznej lazani z mięsem, kalarepą i cukinią. Zdradzę, że dodatek kalarepy to nie jedyne przełamanie w tym przepisie – ale to już zobaczcie sami!