
Kto z nas nie lubi pieczonego kurczaka? Najpyszniejszy jest z chrupiącą skórką, ale soczysty w środku. Co zrobić, aby mięso drobiowe było soczyste po upieczeniu?
Aby mięso drobiowe było soczyste, po zamarynowaniu proponuję krótko podsmażyć je na patelni, a następnie dusić w sosie. Można także zamarynować mięso i upiec je w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Czas i temperatura pieczenia zależą od rodzaju drobiu i tego, w jakiej formie go przygotowujemy (cały kurczak czy indyk lub np. same piersi lub elementy kurczaka: udźce, udka, itp.).
Jeśli pieczemy kurczaka w całości, proponuję natrzeć go marynatą, odstawić na kilka godzin, a następnie piec bez przykrycia w wysokiej temperaturze 200 stopni C przez ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości), podczas pieczenia podlewając mięso sosem. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni, przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową i piec do miękkości. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Aby sprawdzić, czy kurczak jest gotowy, nakłujcie go widelcem. Jeśli po nakłuciu widelcem wypłynie z niego klarowny sok, oznacza to, że jest właściwie upieczony.
Jeśli pieczemy piersi lub mniejsze elementy kurczaka, proponuję po zamarynowaniu obsmażyć je krótko ze wszystkich stron na patelni, a następnie wraz z sosem przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką lub do rękawa do pieczenia. Piec do miękkości, a jeśli chcemy mieć np. chrupiącą skórkę, zdjąć pokrywkę lub rozciąć rękaw na kilka minut przed końcem pieczenia.