Doradca Smaku logoandPrymat logo
PROMOCJA! -10% na ulubione przyprawy z kodem DS10. SPRAWDŹ

Co zrobić, aby mięso drobiowe było aromatyczne i soczyste w środku?

Co zrobić, aby mięso drobiowe było aromatyczne i soczyste w środku?

Kto z nas nie lubi pieczonego kurczaka? Najpyszniejszy jest z chrupiącą skórką, ale soczysty w środku. Co zrobić, aby mięso drobiowe było soczyste po upieczeniu? 

Aby mięso drobiowe było soczyste, po zamarynowaniu proponuję krótko podsmażyć je na patelni, a następnie dusić w sosie. Można także zamarynować mięso i upiec je w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.  Czas i temperatura pieczenia zależą od rodzaju drobiu i tego, w jakiej formie go przygotowujemy (cały kurczak czy indyk lub np. same piersi lub elementy kurczaka: udźce, udka, itp.).

Jeśli pieczemy kurczaka w całości, proponuję natrzeć go marynatą, odstawić na kilka godzin, a następnie piec bez przykrycia w wysokiej temperaturze 200 stopni C przez ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości), podczas pieczenia podlewając mięso sosem. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni, przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową i piec do miękkości. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Aby sprawdzić, czy kurczak jest gotowy, nakłujcie go widelcem. Jeśli po nakłuciu widelcem wypłynie z niego klarowny sok, oznacza to, że jest właściwie upieczony.

Jeśli pieczemy piersi lub mniejsze elementy kurczaka, proponuję po zamarynowaniu obsmażyć je krótko ze wszystkich stron na patelni, a następnie wraz z sosem przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką lub do rękawa do pieczenia. Piec do miękkości, a jeśli chcemy mieć np. chrupiącą skórkę, zdjąć pokrywkę lub rozciąć rękaw na kilka minut przed końcem pieczenia.

Zobacz najlepsze przyprawy do kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak