
Energetyczny, pożywny i po prostu przepyszny – taki powinien być właśnie poranny posiłek! Brzmi idealnie, prawda? Szkopuł tkwi w tym, że nie raz, nie dwa głowimy się nad tym, co zrobić na śniadanie, by było ciekawe, smaczne i do tego jeszcze prezentujące się wyśmienicie. Jak zwykle przychodzimy z pomocą oraz garścią niezwykle apetycznych inspiracji – sprawdźcie sami!
Wrap śniadaniowy z jajkiem i bekonem
Czasami cały sekret tkwi w… prostocie! A w przypadku tego przepisu większość składników będziecie mieć prawdopodobnie pod ręką. Bazą dla całego dania jest tortilla, której zawartość skrywa delikatną jajecznicę, wyjątkowo chrupiący bekon, dodatek pokrojonego pomidora, wyrazistego szczypiorku oraz 2 plastry roztopionego sera. Tak przygotowany wrap to raj dla podniebienia i sposób na cudowne rozpoczęcie dnia. Jeśli zadajecie sobie pytanie: „Co zrobić na śniadanie?”, odpowiedź macie tuż przed Wami.
Przepis czeka na Was tutaj: wrap śniadaniowy z jajkiem i bekonem.
Co można zjeść na śniadanie? Chrupiące bułeczki pszenne
Dalej zastanawiacie się, co można zjeść na śniadanie? A może tak świeże bułeczki z rana (i to bez wychodzenia z domu)? Brzmi jak marzenie? Do zrobienia! Wystarczy jedynie znać odpowiedni przepis oraz złote proporcje. To świetny pomysł na weekendowe śniadanie, gdy mamy tylko nieco więcej czasu na spędzenie go w kuchni. Na takie bułeczki możecie położyć tak właściwie wszystko to, czego dusza zapragnie, choć najlepiej smakują jeszcze ciepłe – koniecznie z dodatkiem rozpływającego się masła. Pychota!
Przepis czeka na Was tutaj: chrupiące bułeczki pszenne.
Croissant z boczkiem, jajkiem i pomidorami
Kultowy, francuski rogalik smakuje doskonale nie tylko w wersji na słodko, ale też w wersji na słono. Choć raczej jesteście przyzwyczajeni do tej pierwszej, chętnie pokażę Wam, jak znakomicie może smakować croissant również w wytrawnej odsłonie. Boczek, jajka, pomidory i przyprawa do jajek Prymat. To podstawa dla stworzenia pysznego dania. Z kolei dodatek cebuli czerwonej, rukoli i awokado sprawia, że całość nabiera wyrazistego charakteru. Zdecydowanie polecam też, by przeciąć croissanty na pół (ale nie do końca) oraz podgrillować je na patelni. Cieplutkie z zewnątrz, maślane, chrupiące – czego chcieć więcej?
Przepis czeka na Was tutaj: croissant z boczkiem, jajkiem i pomidorami.
A jeśli macie ochotę na jeszcze więcej śniadaniowych inspiracji, zajrzyjcie do zakładki ŚNIADANIA, w której czekają na Was przepisy na jedyne w swoim rodzaju owsianki, jajecznice, pancakes czy prawdziwie domowy chleb. Smacznego!