Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Co można zjeść na śniadanie? 3 smakowite pomysły na dobry początek dnia!

Co można zjeść na śniadanie? 3 smakowite pomysły na dobry początek dnia!

Energetyczny, pożywny i po prostu przepyszny – taki powinien być właśnie poranny posiłek! Brzmi idealnie, prawda? Szkopuł tkwi w tym, że nie raz, nie dwa głowimy się nad tym, co zrobić na śniadanie, by było ciekawe, smaczne i do tego jeszcze prezentujące się wyśmienicie. Jak zwykle przychodzimy z pomocą oraz garścią niezwykle apetycznych inspiracji – sprawdźcie sami!  

Wrap śniadaniowy z jajkiem i bekonem 

Czasami cały sekret tkwi w… prostocie! A w przypadku tego przepisu większość składników będziecie mieć prawdopodobnie pod ręką. Bazą dla całego dania jest tortilla, której zawartość skrywa delikatną jajecznicę, wyjątkowo chrupiący bekon, dodatek pokrojonego pomidora, wyrazistego szczypiorku oraz 2 plastry roztopionego sera. Tak przygotowany wrap to raj dla podniebienia i sposób na cudowne rozpoczęcie dnia. Jeśli zadajecie sobie pytanie: „Co zrobić na śniadanie?”, odpowiedź macie tuż przed Wami.   

Przepis czeka na Was tutaj: wrap śniadaniowy z jajkiem i bekonem 

Co można zjeść na śniadanie? Chrupiące bułeczki pszenne 

Dalej zastanawiacie się, co można zjeść na śniadanie? A może tak świeże bułeczki z rana (i to bez wychodzenia z domu)? Brzmi jak marzenie? Do zrobienia! Wystarczy jedynie znać odpowiedni przepis oraz złote proporcje. To świetny pomysł na weekendowe śniadanie, gdy mamy tylko nieco więcej czasu na spędzenie go w kuchni. Na takie bułeczki możecie położyć tak właściwie wszystko to, czego dusza zapragnie, choć najlepiej smakują jeszcze ciepłe – koniecznie z dodatkiem rozpływającego się masła. Pychota! 

Przepis czeka na Was tutaj: chrupiące bułeczki pszenne.   

Croissant z boczkiem, jajkiem i pomidorami 

Kultowy, francuski rogalik smakuje doskonale nie tylko w wersji na słodko, ale też w wersji na słono. Choć raczej jesteście przyzwyczajeni do tej pierwszej, chętnie pokażę Wam, jak znakomicie może smakować croissant również w wytrawnej odsłonie. Boczek, jajka, pomidory i przyprawa do jajek Prymat. To podstawa dla stworzenia pysznego dania. Z kolei dodatek cebuli czerwonej, rukoli i awokado sprawia, że całość nabiera wyrazistego charakteru. Zdecydowanie polecam też, by przeciąć croissanty na pół (ale nie do końca) oraz podgrillować je na patelni. Cieplutkie z zewnątrz, maślane, chrupiące – czego chcieć więcej?  

Przepis czeka na Was tutaj: croissant z boczkiem, jajkiem i pomidorami. 

 

A jeśli macie ochotę na jeszcze więcej śniadaniowych inspiracji, zajrzyjcie do zakładki ŚNIADANIA, w której czekają na Was przepisy na jedyne w swoim rodzaju owsianki, jajecznice, pancakes czy prawdziwie domowy chleb. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak