Bo w końcu ciężko oderwać od nich wzrok i nie skupiać się tylko na nich. Nie bez powodu w czasie świątecznego posiłku toczy się cicha walka między wszystkimi członkami rodziny. O co? O kolejny kawałek ciasta oczywiście! I wcale nas to nie dziwi. Tym razem podzielimy się z Wami pomysłami na ciasta wielkanocne, które nie tylko smakują doskonale, ale też tak samo się prezentują!
Wielkanoc babkami i mazurkami stoi, czyli krótka historia świątecznych ciast
Kiedyś wszyscy żyliśmy zgodnie z rytmem pór roku, a końcówka zimy była jednym z najcięższych okresów. Ludziom brakowało zapasów, dlatego wiosenny rozkwit natury budził ogromną radość. To szczęście było również widoczne i wyrażane poprzez wielkanocne wypieki. Kolorowe, pełne obfitości ciasta zachwycały swoim wyglądem i smakiem. Do ich przygotowania wykorzystywano między innymi słodkie, ciężkie masy oraz suszone owoce, które były w tym okresie pod ręką.
Do dziś najbardziej tradycyjnymi ciastami wielkanocnymi są babka i mazurek. Skąd wzięła się nazwa „babka”? Od naszych wspaniałych… kobiet! A właściwie ich rozkloszowanych, obfitych spódnic. Tą samą wizją kierowały się gospodynie podczas pieczenia kultowego wypieku. Z kolei mazurki, ze względu na nazwę, pochodzą według wielu Polaków z regionu Mazowsza. Samo ciasto było przede wszystkim symbolem Wielkiego Postu i formą nagrody dla tych, którzy wytrwali 40 dni bez dań mięsnych oraz deserów.
Tradycyjne ciasta na Wielkanoc
Czas na świąteczne przepisy! Najpierw zaczniemy od smaku tradycji, czyli tradycyjnej babki wielkanocnej. Puszyste, drożdżowe ciasto zachwyca swoją prostotą. Wystarczy kilka składników, by przygotować jedyny w swoim rodzaju wypiek. Jej równie popularną wersją jest babka cytrynowa. Idealnie wilgotna, słodka i oblana lukrem. Obok tego przysmaku nie da się przejść obojętnie!
Pewnie wszyscy czekacie na mazurka… my również! A szczególnie na mazurka kajmakowego. Ten sprawdzony przepis ma w sobie wszystko co najlepsze – kruche ciasto, masło, cukier i bakalie. Czy może być lepsze połączenie? Choć tak właściwie… może, jeśli jesteście fanami czekoladowego smaku. Wtedy koniecznie upieczcie mazurka czekoladowego – wypełnionego kremem z dwóch rodzajów czekolady i serka mascarpone. To raj dla podniebienia!
Nasze tradycyjne ciasta na Wielkanoc wymagają odpowiedniego zwieńczenia w postaci klasycznego keksa. Pełen kandyzowanych wiśni, ananasa, orzechów, a do tego polany solidną dawką słodkiego lukru. Nie zapomnijcie o tym klasyku na Waszym świątecznym stole!
Ciasta wielkanocne z ciekawym twistem
Z chęcią wprowadzimy również do Waszych wypieków kilka nowoczesnych akcentów. W końcu kto powiedział, że ciasta wielkanocne nie mogą mieć w sobie też odrobiny szaleństwa? Tym sposobem sięgnijcie po babkę, ale nie taką zwykłą, bo babkę marchewkową z polewą czekoladową! Delikatna, wilgotna, a do tego zaskakująco przepyszna.
Nie może też zabraknąć szalonej wersji mazurka, a w przypadku tego ciasta można szaleć do woli! Co powiecie na mazurka chałwowego z owocami granatu i pistacjami? Proste w przygotowaniu, efektowne oraz zwyczajnie wyśmienite.
Na koniec mamy dla Was jeszcze kilka oryginalnych propozycji, które na pewno przypadną Wam do gustu. Jesteście gotowi na kulinarny spacer po runie leśnym? Ciasto leśny mech Wam to umożliwi! Kolorowy wypiek pełen szpinaku, śmietankowej masy i świeżych owoców to wielkanocny strzał w dziesiątkę! A skoro mówimy o ciekawych wypiekach, to nie moglibyśmy pominąć ciasta „jajko sadzone”, które rzeczywiście je przypomina i doskonale wpisze się w świąteczną tematykę!
To co, nie przedłużamy, tylko zabieramy się za wielkanocne pieczenie?