Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Air fryer – tipy, przepisy i przydatna wiedza o frytkownicy beztłuszczowej!

Air fryer – tipy, przepisy i przydatna wiedza o frytkownicy beztłuszczowej!

Air fryerowy zawrót głowy trwa w najlepsze! Coraz więcej użytkowników przekonuje się, jakim ułatwieniem i przyspieszeniem procesu gotowania jest frytkownica beztłuszczowa. Wciąż są jednak osoby, które nie do końca widzą sens w kupowaniu urządzenia, które przecież jest tak łudząco podobne do piekarnika. Czy rzeczywiście warto postawić na air fryera, czy może nie warto stawiać kolejnego ustrojstwa w swojej kuchni? Sprawdźmy najważniejsze fakty o frytkownicy beztłuszczowej! 

Czy air fryer działa tak samo jak piekarnik? 

Frytkownica beztłuszczowa tym odróżnia się od piekarnika, że zapewnia przepływ powietrza w całej “szufladzie”, gdzie umieszcza się jedzenie. Gorące powietrze dociera także pod jedzenie, ponieważ umieszcza się je w specjalnym koszyku, z dziurkami.

W zależności od rodzaju urządzenia mamy do wyboru szeroki zakres temperatur – od kilkudziesięciu stopni Celsjusza (idealna opcja np. do suszenia grzybów czy owoców) aż po temperatury powyżej 200 stopni Celsjusza (pizza!). Frytkownice beztłuszczowe mają też wiele innych programów dostosowanych do różnych potraw, różne pojemności, a nawet opcję dwukomorową, co pozwala na przygotowywanie dwóch potraw w tym samym czasie.  

Kolejnym aspektem wpływającym na decyzję o zakupie air fryera jest to, że dużo szybciej się nagrzewa oraz cały czas mamy pełną kontrolę nad jedzeniem, możemy je bez problemu mieszać, przerzucać i sprawdzać - wygodniej niż w piekarniku. Sam proces przygotowywania dania także jest krótszy niż w tradycyjnym piekarniku. 

O tym pamiętaj gotując z frytkownicą beztłuszczową! 

Użytkownicy air fryerów z biegiem czasu nabierają wprawy i dzielą się swoimi sprawdzonymi tipami. Co warto wiedzieć o pieczeniu w air fryerze?  

Przede wszystkim, nazwa “frytkownica beztłuszczowa” jest nie do końca prawdziwa. Owszem, możemy w tym urządzeniu przygotować dania, które zwykle smażylibyśmy na tłuszczu, jednak nie eliminujemy całkowicie oleju, oliwy czy innego produktu. Jednakże, zużywamy go znacznie, znacznie mniej!  

Przykładowo, we frytkownicy beztłuszczowej możemy przygotować kotlety mielone. Zwykle smażylibyśmy je na dość sporej ilości tłuszczu. We frytkownicy wystarczy lekko spryskać olejem kotlety i są gotowe do pieczenia! Wychodzą równie soczyste, chrupiące z zewnątrz i po prostu pyszne. Mimo wszystko tłuszcz jest nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala osiągnąć jedzeniu ten złocisty, apetyczny kolor oraz zapewnia brak przywierania jedzenia do wnętrza air fryera.  

Co można zrobić we frytkownicy beztłuszczowej? 

Odpowiedź brzmi... wszystko! I w sumie nie jest to przesadzona odpowiedź. Patrząc na różne wpisy użytkowników air fryerów naprawdę można tak stwierdzić. We frytkownicy beztłuszczowej można przygotować praktycznie cały obiad, ale także upiec ciasto czy babeczki, a jeśli chcemy, to i ugotować jajka, ususzyć grzyby czy upiec omlet! Urządzenie wciąż odkrywa przed nami swoje możliwości, a kreatywni użytkownicy z tego korzystają. Jeśli jednak nie chcemy ryzykować i samodzielnie próbować nowych połączeń smaków i sposobów przygotowania, można postawić na sprawdzone przepisy. Większość dobrze znanych dań można łatwo przełożyć na przygotowanie we frytkownicy - przykłady znajdziecie poniżej! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak