Jeszcze kilka lat temu nikt o nim nie mówił, dziś jest na językach wszystkich i to… dosłownie! Air fryer staje się wręcz obowiązkowym urządzeniem w coraz większej liczbie polskich domów. Ale czy naprawdę można zrobić w nim wszystko? Zobacz, co warto przygotować w air fryerze, aby wykorzystać jego potencjał oraz czego lepiej unikać, by nie skończyć z przypalonym obiadem lub nagłą katastrofą w kuchni!
Do Air Fryera idealnie sprawdzą się…
Air fryer jest wyjątkowo wszechstronny, dlatego możesz przygotować w nim wiele różnorodnych produktów i dań. Jakich? Zacznę najpierw od klasyki. Każdy, kto choć raz korzystał z urządzenia, dobrze wie, że mrożone frytki i nuggetsy z air fryera to szybki sposób na pyszne, idealnie wypieczone przekąski. Nie mógłbym też nie wspomnieć o złocistych, cudownie soczystych skrzydełkach i udkach z kurczaka. Wystarczy dosłownie chwila, by rozkoszować się ich smakiem!
Oprócz tego w air fryerze możesz też śmiało upiec warzywa. Brokuł lub brukselka w panierce oraz bataty w postaci apetycznie przyrumienionych frytek smakują po prostu wyśmienicie.
Smakowitym grzechem byłoby nie wspomnieć też o rybach, a szczególnie łososiu, który wyjdzie wam soczysty i nieprzesuszony. Wystarczy odpowiednia mieszanka przypraw oraz odrobina oleju. Jeśli uwielbiacie paluszki rybne, również bez większego problemu upieczecie je w urządzeniu.
Warto pamiętać także o możliwości odgrzania w air fryerze pizzy, kebaba, tortilli lub resztek z przygotowanego wcześniej obiadu.
Tych produktów lepiej unikać…
Nie wszystkie produkty nadają się jednak do air fryera ze względu na ograniczenia urządzenia. Aby uniknąć zawodu, zrezygnuj z mokrych panierek i ciast (np. naleśnikowych), ponieważ nie stworzą chrupiącej warstwy. Płyn jest zbyt wodnisty, więc zamiast rumianej skorupki całość zrobi się rozmokła i kleista. Dodatkowo gorące powietrze nie radzi sobie dobrze z dużą ilością płynnej masy, przez co część może wyjść surowa, a część nadmiernie spieczona.
Nie zrobisz też w air fryerze zarówno ryżu, jak i makaronu. Z definicji urządzenie ma piec, a nie gotować. W tym przypadku potrzebowalibyśmy też wody. Unikaj także bardzo tłustych produktów (np. bekonu) ze względu na wysokie ryzyko dymienia. Jeśli przygotowujesz duże kawałki mięsa (np. całego kurczaka), mogą okazać się surowe w środku.
Uważaj też na sypkie, lekkie składniki – świeże zioła lub starty ser mogą zostać łatwo zdmuchnięte przez krążące, ciepłe powietrze.
To warto wypróbować…
Air fryer potrafi znacznie więcej, niż myślisz, dlatego na koniec chciałbym podzielić się z Tobą nieoczywistymi pomysłami na dania, które możesz przygotować w urządzeniu!
- Jajka na twardo – wiem, co właśnie sobie myślisz. Bez wody, bez gotowania? Tak jest! Brzmi niewiarygodnie, ale działa! Wystarczy, że włożysz jajka do koszyka (ok. 130°C, 15-17 minut).
- Chrupiąca ciecierzyca – cyrkulacja powietrza sprawi, że ciecierzyca będzie idealnie chrupka. Po prostu wymieszaj ją z olejem i wybranymi przyprawami.
- Grillowane kanapki (np. z serem) – ser pięknie się roztopi, a chleb wyjdzie złocisty i chrupiący. Aby kanapka się nie "otworzyła" pod wpływem ciepłego powietrza, możesz ją spiąć wykałaczką.
- Małe porcje steków – krótki czas pieczenia w wysokiej temperaturze pozwala uzyskać piękną skórkę na zewnątrz i soczysty środek.
- Szybkie „pączki” lub ciastka francuskie – w obu przypadkach ciasto piecze się błyskawicznie, rosnąc i pięknie się rumieniąc.
A jeśli nadal szukasz smakowitych pomysłów na proste i szybkie w przygotowaniu dania, sprawdź nasze PRZEPISY DO AIR FRYERA.