Boże Narodzenie - magia świątecznej kuchni

Doradca_Smaku_Boże_Narodzenie_slider (2)

Świąteczne zupy

Barszcz czerwony z uszkami czy zupa grzybowa? Na polskich stołach dominuje barszcz, natomiast zupa grzybowa jest kolejna pod względem popularności. Zgodnie z tradycyjnymi przepisami powinno znaleźć się w niej sporo grzybów – najlepiej szlachetnych, leśnych, a do tego makaron łazankowy. Poniżej znajdziecie kilak sprawdzonych i tradycyjnych przepisów na świąteczne zupy.

 

 

Tradycyjne dania z kapustą

Danie z kapustą z grzybami pojawia się na wigilijnym stole w każdym domu. Dlatego zawsze warto przygotować jej większą ilość, bo kapusta będzie pasować nie tylko do wigilijnego karpia, ale też mięs w pierwszy i drugi dzień Świąt. Taka kapusta świetnie sprawdzi się także jako nadzienie kapuśniaczków – drobnych przekąsek na trzy kęsy. Kapusta lubi towarzystwo liścia laurowego, ziela angielskiego, majeranku i pieprzu czarnego. 

Dania z ryb na świątecznym stole

W wigilię tradycyjnie przestrzegamy postu, dlatego w tym dniu jemy potrawy ze śledzia, karpia i innych ryb. Na wigilijnym stole powinny się więc znaleźć propozycje na dania wykwintne, lecz bez wykorzystania mięsa w składnikach. O ile karpia jadamy raz do roku – właśnie podczas Świąt Bożego Narodzenia   to przepis na dobrego śledzia, pstrąga czy łososia może przydać się zawsze – także na Sylwestra czy imieniny. 

Mięsa, pieczenie, pasztety

W dniu Wigilii tradycyjnie zachowujemy post od potraw mięsnych, jednak już w pierwszy i drugi dzień Świąt, na stole nie może zabraknąć soczystego mięsiwa i tradycyjnych pieczeni, których zapach roznosi się po całym domu. Do ich przygotowania polecam Wam sprawdzone receptury, które być może przypomną Wam smaki i zapachy świąt z dzieciństwa. 

Polecane produkty

Pyszne wypieki i desery

Pierniczki i ciasteczka z czekoladą lubią i mali i duzi… W przygotowanie takich słodkości można zaangażować najmłodszych. Będzie wiele śmiechu i radości, a przede wszystkim – dobra atmosfera i aromat korzennych przypraw w całym domu. Poza pierniczkami i świątecznym makowcem na wigilijnych stołach pojawiają się często kluski z makiem i bakaliami. To pozornie niewyszukane danie, ale nieodłącznie kojarzone z tradycyjną świąteczną potrawą.  Poniżej znajdziecie wiele propozycji na świąteczne ciastka, ciasta i desery.

Rozgrzewające zimowe napoje

Bez kompotu z suszu nie ma Świąt Bożego narodzenia! Kompot z suszu to jedna z tych rzeczy, które się uwielbia lub… wręcz przeciwnie. Jeśli użyjemy owoców wędzonych, smak i aromat kompotu będzie niezwykle charakterystyczny i silny. Alternatywą dla kompotu z suszu może być kompot z owoców cytrusowych z przyprawami korzennymi. Pięknie wygląda na stole, a jeszcze lepiej smakuje. A gdy nadchodzą chłodne, zimowe dni – nie  potrzeba nam wiele. Wystarczy ciepły koc, dobry film i oczywiście… kubek gorącej czekolady z cynamonem i wanilią.

Polecane produkty do ciast, deserów i wypieków

Świąteczny czas – inspiracje, porady, wywiady

prymat