Smaki Polskiej Kuchni

Doradca-Smaku_Strefa_Polskiej_kuchni_Banner

Tradycyjne przekąski

Przekąski to tradycyjne dania, które uwielbiają wszyscy Polacy. Bez nich nie ma rodzinnego spotkania, biesiadowania i świętowania. Wiele z nich przyrządza się według tradycyjnych, familijnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Są to głównie dania mięsne: smalec, tatar, galarety, pieczenie lub rybne: śledzie, sałatki śledziowe, ale zdarzają się potrawy z warzyw, czyli sałatka jarzynowa, krokiety, buraczki czy kapusta. Tradycyjne polskie przekąski charakteryzują się o dość wyrazistym, mocnym smakiem i aromatem. 

pyszne polskie zupy

Zupy to ważne dania na polskim stole. Podaje się je przed daniem głównym, i stanowią pyszny wstęp do dania głównego. Zupy pojawiły się na polskich stołach w XVI wieku, kiedy królowa Bona, żona Zygmunta Starego sprowadziła do polski zwyczaj przyrządzania wywarów warzywno-mięsnych. Zupy polskie są treściwe i aromatyczne. Do najbardziej znanych należą rosół, żurek i barszcz czerwony. Tradycyjny i postny barszcz czerwony to tradycja na wigilijnym stole, z kolei na śniadanie wielkanocne podaje się żur lub barszcz biały.

popularne dania obiadowe

Tajemnicą polskiej kuchni jest niepowtarzalny smaku potraw podawanych na ciepło. W polskiej kuchni lubiane są sosy, okrasy i aromatyczne dodatki. Jest kilka bardzo lubianych i popularnych dań, które przygotowywane są w polskich domach. Większość tych dań jest z mięsa z dodatkiem ziemniaków lub klusek i duszonych warzyw. Kuchnia polska jest pyszna – trudno się z tym nie zgodzić - szczególnym uwielbieniem darzone są tradycyjne, niedzielne lub świąteczne obiady spożywane przy rodzinnym stole. Poniżej znajduje się kilka propozycji najbardziej popularnych i domowych dań obiadowych.

e-magazyn - więcej przepisów polskiej kuchni

E-magazyn_Kucharek_Doradca_Smaku

prymat