Wszystko, czego nie wiesz o soli

 sol morska grafika BEZ ZNACZKA

 

Sól jest jedną z najczęściej używanych i jednocześnie najbardziej podstawowych przypraw. Znajdziemy ją praktycznie w każdym polskim domu. Odkąd pojawiła się w naszej kulturze kulinarnej zmieniła oblicze smaku przygotowywanych dań na zawsze. Czy wiemy jednak wszystko o soli?

 

Niektórym może się wydawać, że sól jest po prostu słona. Prawda jest jednak taka, że tę popularną przyprawę można aromatyzować na różne sposoby uzyskując niesamowite efekty kulinarne. Warto wiedzieć, że na smak tego naturalnego minerału, jakim jest sól, składają się nie tylko miejsce pochodzenia, ale i sposób w jaki się ją produkuje. Wyróżniamy różne gatunki, które między sobą charakteryzują się odmienną strukturą kryształu, kolorem, czystością oraz skalą intensywności smaku. Jednak to nie wszystko, ponieważ jako minerał niemal bezwonny łatwo przejmuje aromaty i smaki innych przypraw. Dlatego też sól z powodzeniem można samodzielnie aromatyzować i łączyć w przeróżne kombinacje smakowe.

 

Aktualności - dowiedz się wszystkiego na temat soli

Porady kulinarne z solą

Polecane produkty

prymat