#ZEROWASTE - Przepisy z ziemniakami

Zero waste - przepisy z ziemniakami - baner

Ziemniaki w polskiej kuchni zajmują honorowe miejsce. Są wdzięcznym produktem w kuchni, ponieważ nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia. Właśnie to można wykorzystać planując swoje menu z ich udziałem. Za każdym razem wtedy będą smakowały nieco inaczej, przez co nie odczujemy monotonii w naszym jadłospisie. Ziemniaki to też produkt, który wpisuje się w ideę zero waste. Jeśli ugotujemy ich za dużo na obiad, kolejnego dnia będą jak znalazł np. odsmażone na patelni i podane z kwaśnym mlekiem.

Poniżej znajdziecie propozycje od Szefa kuchni – Roberta Sowy na trzy dania z udziałem ziemniaków. Ugotowane ziemniaki można podać samodzielnie albo dodać do nich mleko i masło. Powstanie wtedy delikatne purée, które świetnie będzie pasowało do ulubionej porcji mięsa. Takie purée z pewnością posmakuje też najmłodszym. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji, a zostały Wam ziemniaki z dnia poprzedniego, można je podsmażyć na patelni z dodatkiem Przyprawy do ziemniaków. Do tego kwaśne mleko i pyszne danie gotowe dosłownie w 10 minut. Zapiekanka ziemniaczana to kolejny pomysł na szybki i niewymagający obiad, który można przygotować z połączenia dostępnych w lodówce składników jak pieczarki, boczek, wędlina, kiełbasa, papryka. Nie dość, że smacznie to jeszcze nic się nie zmarnuje. Kolejną propozycją jest kugel znany również jako baba ziemniaczana. Danie nieco wymagające w przygotowaniu, ale za to przemawiające do wszystkich, którzy lubią treściwe potrawy. Warto od razu przygotować większą porcję, bo kolejnego dnia po podgrzaniu smakuje równie dobrze jak zaraz po wykonaniu. Zapraszam do przepisów.

PRZEPISY

PORADY

prymat