Sałatki GRILL

DS_Splash TOP_1300x508_G_sałatki

Sałatki mają wiele zalet, poza niewątpliwymi walorami smakowymi, dostarczają również niezbędnych witamin i są najczęściej banalnie proste w wykonaniu. Pomagają również w trawieniu ciężkich, mięsnych potraw, z którymi świetnie się komponują. Sezon grillowy to jednocześnie czas kiedy w sklepach i na straganach, warzyw i owoców jest pod dostatkiem. Skomponowanie kilku sałatek, które uzupełnią grillowi menu nie sprawi nam najmniejszego problemu. Sałatki na grilla występują w różnej postaci. Od bardzo lekkich, złożonych w głównej mierze ze świeżych warzyw sezonowych, po takie, które z powodzeniem mogą zastąpić cały posiłek, jak np. klasyczna sałatka ziemniaczana.

 

Jakie warzywa wykorzystać do sałatki na grilla? W naszych półmiskach powinny się znaleźć soczyste pomidory, ogórki, sałata, rzodkiewka, szczypiorek. W sezonie, prawdziwym przebojem jest sałatka z bobu. Oczywiście na stole nie może również zabraknąć takich klasyków jak sałatka grecka z oliwkami i fetą. Nie zapominajmy również o owocach, które również możemy wykorzystać do naszych sałatek. Pomarańcze, maliny, arbuz to kilka przykładów owoców, które znakomicie odnajdą się w towarzystwie mięsa i ryb.

 

Smak naszych grillowych sałatek warto wzbogacić lekkim sosem sałatkowym, który możemy skomponować z ulubionych przypraw, oliwy i np. musztardy lub skorzystać z gotowych propozycji jak np. sosy sałatkowe marki Prymat, które skomponowane zostały z myślą o najpopularniejszych kompozycjach smakowych.

prymat