Placki – na słodko i na słono. Danie, które nigdy się nie nudzi, bo pasuje na śniadanie, obiad lub kolację. Placki, w zależności od miejsca pochodzenia i składników mają różne nazwy: fuczki, plince, moskole. Pyszne i sycące są raggmunk, czyli szwedzkie placki ziemniaczane z boczkiem i konfiturą z brusznicy. A znacie plince z pomoćką? To placki ziemniaczane z twarogiem i śmietaną! Placki z kapusty kiszonej to fuczki, a moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków, które można podać z roztopionym masłem czosnkowym. Lżejsza wersja to placki cukiniowo-marchewkowe lub szpinakowe placuszki, które można połączyć z dowolnymi dodatkami: sosem jogurtowym lub grzybami. Uwielbiane, zwłaszcza przez dzieci, są pancakes – amerykańskie placki na słodko. Spróbujecie przepisu na cytrynowe pancakes z makiem i orzechami albo puszystej wersji śniadaniowej.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: