Owoce morza to po włosku frutti di mare. Są bardzo popularne we wszystkich krajach śródziemnomorskich i kojarzą się nam często z wakacjami na południu Europy lub w bardziej egzotycznych zakątkach świata. W Polsce arystokracja jadała ostrygi za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego. Morskie przysmaki były też modne wśród artystów w dwudziestoleciu międzywojennym.
Owoce morza przyrządza się bardzo łatwo i szybko. Tak naprawdę wystarczy tylko odrobina umiejętności kulinarnych, kilka sprawdzonych tricków i można cieszyć się fantastyczną ucztą złożoną z różnorodnych frutti di marre. Przyrządza się je na różne sposoby: Grilluje, gotuje, niektóre spożywa się na surowo z odrobiną soku z cytryny.
Do najpopularniejszych owoców morza nalezą skorupiaki (krewetki, homary, langusty, kraby) oraz mięczaki, (małże, ostrygi, omułki, przegrzebki) i głowonogi (ośmiornice, kałamarnice i mątwy).
Owoce morza, podobnie jak ryby, świetnie smakują z dodatkiem soku z cytryny, odrobiny soli, pieprzu. Można stosować do nich również przyprawę do ryb i owoców morza, która podkreśli ich smak oraz pozwoli w kilka chwil przyrządzić przepyszne i aromatyczne danie.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: